Доц. Буруджиева разкри голяма измама на „Продължаваме промяната“!

България отблизо

Първият не просто получава първия мандат, но и задава темпа, и смисъла, и съдържанието на цялата процедура по съставяне на правителство. Това коментира политологът доц. Татяна Буруджиева, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. 

Според доц. Буруджиева, въпреки изгубеното доверие към партиите, България е малка държава, а в малки държави президентски републики няма и това съвсем не е случайно.

„За разлика от парламентарната република, едноличното управление е фокусирано върху една личност. Такова е президентското управление например. И то носи безкрайно много рискове, защото е  експеримент, който не е особено полезен. Виждате как не могат да бъдат сменени лидерите на някои партии, които са си променили малко устава или са приложили някои технологии. Те сега  на практика не могат да бъдат сменени, освен ако не си тръгнат сами. Как тогава ще сменим държавния глава, ако се окаже, че вместо да помага, той пречи на страната?!“, попита тя.

„Политическото управление, системата и режимът, които ще бъдат приложени, изключително много зависят от редица фактори, включително и от фактора политическа култура.

Да оставим настрана всички други фактори, които определят какво ще става в България. Но политическата ни култура е на такова ниво, че с президентска република по-скоро рискуваме тоталитарен и авторитарен режим. И тук не говоря за това кой ще бъде президент“, посочи политологът.

Според нея, не е невъзможно да се стигне до референдум за президентска република.

„Виждате до какви много странни референдуми достигнахме в тези години. По принцип аз съм радетел на това всеки инструмент в обществото и в политиката да се използва по предназначение. Инструментите на директната демокрация, т.е. референдумите конкретно, имат своята сила и значение, тръгвайки отдолу нагоре.

Но пряката демокрация има своето поле на максимална ефективност и поле на минимална такава, и даже на вреда. А ние, не знам защо, всичко го искаме и го искаме по много. В крайна сметка, дори с най-перфектното ядене да се наяде човек – неслучайно гурмето е с малки порции, след това ще отиде да се опита да изкара тази храна, защото му става лошо“, посочи политологът.

„Ние забравихме – сещам се за едно от обещанията на „Продължаваме промяната“ – че 8 милиарда се крадат и те ще ги върнат на хората. Ама не само, че дето се вика един лев от тези не се върна, ами се взеха заеми и сега служебният министър-председател обяснява, че трябвало да се вземат още заеми, за да се изплатят гласуваните в актуализацията на бюджета суми“, посочи тя.

По думите й, докато не се заинтересуваме какво се случва със сладките приказки, които слушаме по време на избори, си пречим самите ние, а не системата. Защото системата, която внедрим трябва да обслужва нас, а не политиците, смята Татяна Буруджиева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *