Д-р Симидчиев: Стигнахме до нови ограничителни мерки, защото не бяхме сплотени като общност!

България отблизо

Здравната ни система е поставена под сериозно напрежение. Повечето легла в болниците са пълни. Нуждите са огромни. Необходимо е да се направи нещо.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ пулмологът д-р Александър Симидчиев по повод обявените по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19.

Дълго време апелирах да спазваме елементарни мерки. Ако ние ги спазвахме като общество, нямаше нужда да правим каквото и да е друго. Но понеже това не се случва, се налага да се въведат нови мерки. С новите мерки можем да забавим разпространението на болестта и да изчакаме ваксината. Ако постигнем ваксинално покритие от над 80%, това ще е гаранция, че няма да останат огнища на заразата. Проблемът е, че както имаше драма с носенето на маски, ще има и проблеми и с ваксинирането. Въпросът е какво можем да направим, за да убедим хората, че това нещо е необходимо да се случи. Аз лично бих се ваксинирал с първата пратка, заяви д-р Симидчиев.

У нас и болните в момента са много, и здравната ни система изнемогва, защото не е реформирана, сградният фонд не е на необходимото ниво, понякога и управленските решения не са успешни. Коронавирусът изважда тези проблеми на повърхността, посочи експертът.

При всички положения по-строгите мерки ще дадат ефект, въпросът е защо трябваше да стигнем до тях. Според мен стигнахме, защото не бяхме сплотени като общност, каза още д-р Александър Симидчиев, цитиран от Новини.бг.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *