Експерт прогнозира какво ще се случи с президентския вот и ще има ли ново правителство след изборите!

България отблизо

Само сериозен гаф може да спре Радев за втори мандат. Важно е не кой ще спечели парламентарните избори, а кой ще успее да формира мнозинство около себе си. В България вече няма голяма партия. Има 2-3 средни и голям брой малки. ГЕРБ и ДПС продължават да са под карантина, когато говорим за коалиционни преговори.

 

Това заяви политологът Страхил Делийски пред „Марица“.

– Г-н Делийски, как изглежда политическият пейзаж на старта на предизборната кампания?

– Фокусът беше тотално изместен от президентските кандидатури и нямаме кой знае какви ясни политически послания, свързани с онова, което ще се случва на парламентарните избори. Но очевидно ще се върви по линията „нови-по-нови-по-стари-най-стари“.

Това ще бъде ключът към политическия избор. А по отношение на програми и политики, които представляват обособени социални общности, техните ценности и интереси, едва ли ще можем да очакваме нещо.

 

Това е едното равнище – стари, с всичките му нюанси, срещу нови, с всичките му нюанси.

Въпросът за това как ще се направи правителство ще доминира този политически сблъсък. Едва ли можем да очакваме кой знае каква сериозна промяна в структурата на представителството в следващия парламент.

Естествено, новата партия ще получи някакъв дял. Дали ще дръпне гласове от другите, или от хора, които не гласуват – ще видим. Но не очаквам партиите, които досега се явяваха на избори, да покачат значимо електоралните си дялове – няма никаква логика това да стане.

– Социолозите прогнозират шарен парламент. Ще се осъществят ли очакванията за оспорвана битка за второто място от няколко политически играчи в пакет?

– Очаква се и следващия парламент да е от 6-7 играчи. Това до голяма степен отразява и структурата на обществото ни. Не трябва да се плашим от това, а политическите лидери трябва да го приемат и да търсят решение.

В такава ситуация въпросът кой ще спечели изборите няма абсолютно никакво значение. Има значение единствено и само кой ще успее да осъществи диалог, партньорство с оглед на съставяне на парламентарно мнозинство.

В този смисъл вторият може би става по-важен от първия, защото ще получи мандат.

Но изглежда, поне в навечерието на старта на кампанията, че около ГЕРБ и ДПС все още, и в много по-малка степен като че ли около БСП, има карантина по отношение на евентуални преговори. Кампанията обаче може да промени това.

– Възможно ли е дебютантът „Продължаваме промяната“ да измести „Има такъв народ“ и да стане първи?

– В ситуация, в която имаме изключително нестабилни политически лоялности и предпочитания в обществото, имаме огромен брой хора, които търсят своето представителство, но не могат да го намерят. Така че всичко може да стане.

В последния момент е възможно 15-20 процента от избирателите да решат за кого ще гласуват и да наклонят везните.

Много е разкъсана картината на предпочитанията, няма ги онези големи електорални блокове, които гласуват прогнозируемо.

Нямаме вече  големи партии – имаме 2-3 средни и няколко по-малки. Трябва да спрем да се вторачваме в подреждането като на състезание, а политиците да се опитат да превърнат тази структура в ефективно управление.

– Кои ще имат по-голям шанс за това в следващия парламент – партиите на промяната плюс ПП?

– Да, най-вероятно ще се направи трети и последен опит – това ще е последен опит, ако не се получи, т.нар. партии на промяната едва ли ще имат повече шансове.

С присъствието на ПП може относителната тежест на партиите на промяната плюс БСП да е по-голяма от предния парламент и това  да помогне. Подобен кабинет изглежда много по-вероятен в посока партии на промяната плюс ПП.

– Приключи ли звездният период на „Има такъв народ“?

– Не съм сигурен. Една кампания е достатъчно време, особено за проект като този на Трифонов, да вдигне подкрепата си.

Това са хора, които разбират от шоу, от маркетинг. Няма да се учудя, ако ИТН получат съвсем нелош резултат и изненадат повечето от колегите.

Наистина в такъв социален и политически контекст с техните инструменти, с публиката, към която адресират послания, могат да успеят. Вече го видяхме. Може да има разочарование, но не бих  отписал хората на Слави, в никакъв случай.

Не мисля, че новите играчи ще им вземат много гласове – двете формации са различни характерологично и културно.

– Върна ли се ГЕРБ в играта с подкрепата на кандидат президентската кандидатура за проф. Анастас Герджиков? 

– Там ситуацията е много деликатна. ГЕРБ се опитват с кандидатурата на проф. Герджиков да отворят по-широка електорална периферия, която им е изключително необходима предвид това, че са все повече капсулирани в своето ядро.

Идеята е част от тази периферия, през президентската кампания и атаките срещу Радев, да помогне на ГЕРБ и за парламентарните избори. Има смисъл подобна стратегия, но е и проблематична.

Първо, защото проф. Герджиков и Борисов са изключително различни.

Борисов се превърна в един от най-недолюбваните политици и хора, които са склонни да гласуват за проф. Герджиков, няма да го направят, защото не могат да преглътнат и гарнитурата Борисов.

Това, че проф. Герджиков няколко пъти обявява, че не е кандидат на ГЕРБ, може да му изиграе изключително лоша шега.

Професорът не е познат сред избирателите отвъд нашата академична общност, но и не е приет като свой от избирателите на ГЕРБ.

И настоятелното повтаряне, че не е кандидат на ГЕРБ, може да доведе дотам, че да  получи значително по-малко гласове на президентските избори, отколкото партията ГЕРБ ще получи на парламентарните.

– Има ли шанс все пак проф. Герджиков за победа? 

– Отсега можем да кажем, че при евентуален втори тур Радев има около 1 милион сигурни гласа срещу себе си – гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Въпросът е дали тези гласове са достатъчни, колко ще се добавят към тях на втори тур. От друга страна обаче, не е ясно дали седмица след парламентарните избори избирателите на партиите, стоящи зад Радев, ще са достатъчно мотивирани да излязат масово да гласуват.

В този смисъл, от една страна, нагласата за гласуване на избирателите на Радев и оттам активността  ще бъде ключова за това какво ще се случи на втори тур.

Ключово за опонентите на Радев ще е дали ще може да се излезе на втори тур отвъд формата ГЕРБ и ДПС срещу него. Засега изглежда, че Радев има най-големи шансове да спечели, но все пак има цяла кампания пред себе си и може да направи грешки.

Но ако не направи големи грешки, трудно ще може да бъде победен. Да, може сложната ситуация, кризите, галопиращите цени на тока да му изиграят лоша шега. Зависи обаче как ще бъде интерпретирана ситуацията – това е битка на интерпретациите.

На ГЕРБ им дойде дюшеш да влязат в разказа на хаоса. Въпросът е обаче дали тази интерпретация ще е достатъчно достоверна.

Това ще бъде една от ключовите интерпретационни битки на тези избори – кой е виновен за ситуацията – дали тези от последните месеци, или онези, които са управлявали в последните 10-12 години.

Ясно е, че Борисов иска акцент върху президентската кампания, защото тя е плебисцит по отношение на Радев и няма нужда от акцент върху парламентарната кампания, защото тя е плебисцит, все още,  по отношение на управлението му.

И след два избора все още промяна на новото срещу старото е доминиращият избор. А в сърцето на старото стоят Борисов и ГЕРБ.

– Вие самият сте част от академичната общност. Готов ли е българинът да избере за президент професор ерудит или ще заложи на генерала?

–  За пръв път от 15 години сме в ситуация, при която действащ президент ще се явява срещу претенденти. Това означава, че ще комуникира по различен начин, няма да прави същинска кампания.

А между основните кандидати очевидно сблъсъкът ще е имиджов, тъй като очевидно има  консенсус по основните параметри – никой например няма да предложи излизане от ЕС, от НАТО. Дори самият Герджиков отправи единствена критика към Радев – че е разединител.

Да не забравяме и друго –  Румен Радев беше летец преди 5 години, в колективното съзнание той вече е президентът Радев. Освен този биографичен институционален багаж, кандидатите носят и политическия си багаж.

Ерудитът професор, подкрепен от Борисов, е оферта, която едва ли е изключително добре приета от мнозинството българи, защото професорът върви заедно с Борисов.

Иначе противопоставянето професор и топсъдия срещу генерал – звучи добре маркетингово, но не то ще реши битката.

А и досега проф. Герджиков не взема категорична позиция по който и да било въпрос от всекидневния дневен ред. Ако ректорът бързо не влезе в обувките на политик, няма да успее във вота, където избирателите избират преди всичко през политически лещи.

Но на втори тур не е невъзможна победа и на проф. Герджиков при ясен партиен блок срещу Радев, който може да мобилизира избиратели.

Визитка

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава политически комуникации и политическа антропология.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *