Елена Йончева поиска международно разследване за записа на Борисов

България отблизо
Български евродепутат поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж, който звучи като премиера на страната Бойко Борисов, в който той обещава да я „изгори“.
Евродепутатът Елена Йончева, която е бивш журналист, участвал в кампания за разкриване на корупция в правителството, заяви, че прокуратурата трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи, тъй като е публикуван анонимно в YouTube и други социални медии.

Това пише британският „Гардиън“ в обширен материал за последните скандали свързани с премиера в страната ни.

 

В публикацията се посочва, че Борисов е поставил под въпрос автентичността на записа и е обявил, че няма да иска разследване, тъй като няма такова нещо като лоша реклама.

 

„България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки. Борисов, който преди е бил бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков, е министър-председател повече от 10 години, през които правителственото му се изправи пред поредица от корупционни скандали.“, пише още в статията.

 

Изданието припомня, че съвсем наскоро самият Борисов трябваше да отрича обвиненията за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник „El Periodico“ съобщи, че каталунската полиция го разследва.

 

„В записа, който изтече на 12 юни, човек, който звучи като Борисов, се чува да обсъжда партийни и правителствени дела, и прави изказване, че е готов да пожертва своя министър на икономиката Александър Манолев по повод наскоро избухнал скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, а ако може и „Елена Йончева да изгори”. По-късно Манолев беше обвинен по подозрение, че използва средства от ЕС, за да си построи имение.

 

Записът се появи малко преди скандални снимки да бъдат изпратени до медиите, на които се вижда Борисов, заспал с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато. Той призна, че снимката с него, където се вижда как той спи в резиденцията на премиера, може да бъде истинска, но предположи, че изображението на парите е било наслагвано. Той обвини и президента на България Румен Радев, който е негов политически конкурент, че е използвал дрон, за да го снима. „Той премина границата“, заяви Борисов. Радев отхвърли обвинението като фантазия.“, пише още кореспондентът на „Гардиън“ в Брюксел, който представя и позицията на Йончева по въпроса.

 

Йончева е представена като член на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента. Пред медията тя заявява, че прокуратурата на България трябва да разследва записа и снимките, но не е уверена, че такова разследване ще бъде направено задълбочено.

 

Посочва се още, че записът е направен преди изборите за Европейски парламент, в които участва и Йончева. Някои български медии замесиха името й в скандал, свързан с бащата на бившето й гадже и въпроси законно ли е получил средства от ЕС по същата програма, което доведе до обвинения срещу цитирания министър и други.

 

Йончева каза, че се страхува: „Страхувам се: когато чуеш премиера да казва, че той ще те изгори, разбира се, имам страхове.“ И добавя: „Премиерът нямаше ясно изявление след излъчването му. Направи дълга пресконференция. В един момент казва, че това е неговият глас, после, че това е представление, после че е редактиран. Считам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис“

 

„Чуваме в записа той да говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще размаже собственик на компания. Иска да му разбие лицето. Проблемът е, че не става въпрос за мен или една компания, а проблемът е как се управлява тази страна.“, казва още Йончева.

Tagged

2 thoughts on “Елена Йончева поиска международно разследване за записа на Борисов

  1. ДАР И ВЪНШНО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ЗАДАЧИ В ИНТЕРЕС НА КОЛХОЗНАТА СВИНЯ! В ЧУЖБИНА СЕ ПРАЩАТ ВЕРБОВАНИ ОТ СВИНЯТА! КАЗАХ ДАР ДА СЕ РАЗГОНИ!

  2. БУЛГАРАЦИ СКАПАНИ, ПРЕДИ ДА ВИ УМЪРТВЯ, ЩЕ ВИ СЦЕПА ОТ БОЙ, КАТО ОНОВА ПСЕ ДЕТО ГО МЛАТАТ С ЛОПАТАТА, ДА ТЕГЛИ ЦИГАНСКАТА КАРУЦА У ВРАЦА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *