Енергийният министър: Ще плащаме с 35% по-скъп газ, но ще сме солидарни с Европа!

България отблизо

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Това заяви пред БНТ енергийният министър Александър Николов.

На въпрос дали лично той е взел решение да не подписва анекса с „Газпром“, Николов заяви: „По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е.

Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза, категоричен е министърът.

„Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската, обясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на ЕС“, допълни той.

Много е лесно да се спекулира с цените. „Булгаргаз“ прави всичко възможно да осигури конкурента цена, заяви Николов.

„Частично, количествата, които не се консумират в Гърция, остават в България. Това са излишъци и съвсем нормално е, ако цената им е конкурентна, „Булгаргаз“ да се възползва от тях“, обясни Николов.

„От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, в зависимост какво ще успеем да договорим с Азербайджан“, каза Николов.

Според него обаче, средносрочно до дългосрочно, цената на газа в европейския регион ще намалява. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата, смята енергийният министър.

„На ниво количества природен газ в България, не следва да се очакват нарушения в доставките. Цената зависи от „Газпром“ на ниво Европа“, обясни Николов.

„Спекулацията с поведение на държавно дружество, нагнетяване на напрежение, е изключително излишно, заяви Николов в отговор на въпроса дали е възможно цената на газа да се повиши с 35%“.

Значи какво ни казва министърът?! Че цената на газа може да се повиши драстично с цели 35% СЕГА. Но ако чакаме в средносрочен или дългосрочен план, цената можела и да падне.

Тоест, трай коньо за зелена трева. Ами като нямаме газ и се молим на Русия, тогава защо се репчим срещу Москва?! Защо не си осигурим най-напред нашата икономика преди да помагаме на другите?!

Този въпрос може спокойно да го зададете на двамцата, дето оглавяват промяната и правителството. Но се съмняваме, че ще получите отговор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *