Ето какви са доказателствата на правосъдния министър срещу…

България отблизо

Има безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение по наказателното дело, водено от съдия Андон Миталов.

Става дума за временната промяна на мярката, която е била забрана за напускане пределите на страната.

Това каза в студиото на „Панорама“ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

По думите му, прокуратурата е „заобиколена“, защото била уведомена, след като обвиняемият се завръща в България. Никой не е правил преценка на обстоятелствата дали при това излизане извън България, има риск обвиняемият да се укрие.

Ако обаче, се докаже корупция, корупцията е престъпление, но тя е извън обхвата на дисциплинарното наказание, което може да наложи висшият кадрови орган на съдебната система, каза още той.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Кирилов е депозирал във Висшия съдебен съвет допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

С това той изпълнява указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях, изпратено след като държавният секретар на САЩ Помпео обяви санкции срещу Миталов и семейството му.

Припомняме, в деня след като САЩ оповестиха името на Андон Миталов, от Инспектората към ВСС заявиха, че няма основание за образуване на проверка по случая с делото, с което съдия Андон Миталов е разрешил на Николай Малинов да пътува до Русия. Не са установени нарушения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), потвърдиха от Висшия съдебен съвет, цитирани от news.bg.

Първо, „доказателството“ на Кирилов, че прокуратурата била заобиколена, е нищожно, понеже делото позволява на съдията да го направи. Второ, няма никакви доказателства, че Николай Малинов е извършил някакво престъпление. Бил предавал разузнавателни данни на Русия. Но… председателят на движение „Русофили“ никога не е имал достъп до изпълнителната или парламентарната власт, за да предава някакви тайни. Като приятел на Русия, той винаги е бил извън тези власти. Как тогава ще намери „тайни“, че да ги предаде на друг?!

Да не говорим, че правителството на Борисов обяви Русия за враг на България. Как тогава русофил номер едно ще има достъп до „тайните“ на правителството?!

Истината е, че ако имаше някакви доказателства срещу Малинов, досега сто пъти щяха да го вкарат в затвора. Но понеже няма доказателства, го водят „обвиняем“. А по смисъла на закона, той е невинен до доказване на противното.

Следователно Съдия Миталов е пуснал временно в Русия един напълно невинен човек. Защо тогава САЩ го обвиняват в някаква корупция, а правосъдния министър им приглася, като иска да го уволни?!

Ето това са въпросите, на които трябва да отговори така наречения „правосъден“ министър. Защото явно той не осъществява правосъдие, а слугува на чужди интереси. И се меси в геополитическата битка, която САЩ водят срещу Русия.

На всичко отгоре и Висшия съдебен съвет смята, че съдия Миталов не е извършил никакво нарушение. А САЩ пък, не са представили никакви доказателства за предполагаема вина на смелия български магистрат.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *