Ето неподправената истина за чуждестранните наемници в Украйна

Свят

От началото на войната в Украйна и от двете страни се записват чуждестранни доброволци. Държавите от които идват и мотивацията им са различни, в зависимост от това дали се бият на украинска или на руска страна.

Броят на участвалите в сраженията и от двете страни е по около 20 хил. През последните месеци воюващите чужденци за Украйна намаляват, докато тези биещи се за Русия стават повече.

Първите са водени основно от идеята да защитят демокрацията и свободата на украинския народ срещу окупатора.

Същевременно за Русия се бият най-вече хора от бившите съветски републики, а също така доброволци от Сърбия, Сирия, Либия и Афганистан, които виждат в Кремъл надежда за справедливост и достоен живот.

В чуждестранните военни части на украинска страна от началото на войната са записани доброволци от 52 държави, по данни изнесени от украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Броят на доброволците от западни държави, обаче, значително намалява най-вече заради проблеми с Чуждестранният легион за териториална отбрана на Украйна, като лоши условия и корупция, по данни на „Киев Индипендънт”. Доброволци разказват за самоубийствени мисии, малтретиране, физически заплахи от командирите им.

В началото на май боец от Бразилия пристига в Украйна, за да се присъедини към легиона след призива на президента Володимир Зеленски към „гражданите на света” да дойдат и да помогнат.

Той смятал, че богатият му опит в бразилската армия го е подготвил за почти всякакви задачи. Но не бил готов нито да изпълнява самоубийствени мисии, нито да толерира заповеди за грабежи на магазини, каквито са му били нареждани.

Според „Киев Индипендънт” в ръководството на легиона са били замесени лица от криминалния контингент. Сред тях по информация на „Белингкет” е бил осъден престъпник, издирван от властите в Полша.

Към края на лятото на миналата година по информация на „Уошингтън таймс” много чуждестранни легионери са напуснали Украйна.

В същото време записи от Украйна показват участие на сръбски доброволци на страната на Русия във войната.

Вестник „Данас” публикува разговор с двама от тях, при условие за анонимност, тъй като законите в Сърбия забраняват участието на сръбски граждани в чужди войни.

Двамата са цитирани да казват, че „от победата на Русия зависи и бъдещето на Косово”.

Преди дни основателят на частната военна компания „Вагнер” Евгений Пригожин обяви в Телеграм, че сред неговите наемници има контингент от Афганистан.

По информация на радио „Свободна Европа” около 2 500 афганистанци са напуснали родината си, за да се бият на страната на Русия. Сред тях е имало членове на афганистанските специални сили, обучени от САЩ, които са приели предаването на Афганистан на Талибаните като предателство.

Разследване на неправителствената организация „Сирийци за истина и справедливост” разкри, че близо 300 сирийски граждани са воювали на страната на Русия в Украйна между юни и септември 2022 г. Повечето от тях са били от 25-а дивизия на специалните сили на режима на Башар Асад.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *