Извънредно: Руски войски попиляха украинско нападение срещу АЕЦ „Запорожие“!

Свят

Русия съобщи, че украински части са опитали да си върнат контрола над Запорожката АЕЦ в Южна Украйна през нощта, но техният опит е бил отблъснат след едночасово сражение, предаде Ройтерс.

 

„След обстрел на града беше направен опит за десант, включително опит за превземане на Запорожката АЕЦ. Сражението продължи един час и атаката беше отразена“, заяви ръководителят на местната администрация Владимир Рогов.

Той добави, че атаката е била отблъсната и в нея са участвали най-малко 30 украински катера, лодки и други плавателни съдове (Запорожката АЕЦ е на бреговете на Каховското водохранилище на р. Днепър, бел. ред).

Точният брой на украинските войници, участвали в атаката, не се съобщава, но ако се съди по броя на плувните съоръжения, вероятно става дума за група от 150-200 души.

Руското министерство на отбраната излезе с официална информация

„Днес около 4 часа сутринта противникът стовари десант на левия бряг на Каховското водохранилище и опита да завземе територията на атомната електроцентрала.

В атаката участваха 37 катера с военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, включително 12 тежки и 25 леки типа.

В резултат на активните действия на руските войски, охраняващи външния периметър на Запорожката атомна електроцентрала, противниковият десант е унищожен. Загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на над 90 украински военнослужещи и 14 катера.

Остатъците от десанта бяха разпръснати с артилерийски огън в акваторията на язовир Каховка. Няма жертви и щети. Радиационната среда е нормална“, обявиха от ведомството.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *