Изненада: ДПС гласува радостно за предложението на ИТН да паднат ограниченията за изборни секции в чужбина!

България отблизо

Парламентът прие предложението на „Има такъв народ“ за промяна в Изборния кодекс за броя и начина на образуване на секциите извън страната, съобщава btv.

 

С едва два гласа разлика бяха приети новите правила за неограничено образуване на секции зад граница.
„За“ текста гласуваха 117 народни представители, „против“ – 8 и „въздържали се“ – 107, с което текстът беше приет. Въздържалите се по текста бяха от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „БСП за България“.

Предложението предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Преди, секции можеше да има само на територията на дипломатическото или консулското представителство на България. А сега това отпада. Ако в даден град има представителство на България, то в града и околностите може да се разкрият неограничен брой секции под командата на съответното чуждо правителство. Българските власти няма да имат възможност да контролират процеса на гласуване и тайната на вота.

Именно затова ДПС гласуваха толкова радостно тази поправка. Тя дава възможност на съседна Турция да направи много секции, за да гласуват поне 300 000 души на нашите избори.

 

Също така се предлага извън тези случаи, по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, да се образуват нови секции, въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40.

Текстът бе подложен на гласуване два пъти. При второто гласуване той бе подкрепен от 117 депутати от „Има такъв народ“, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

8 депутати от ГЕРБ бяха против, а 107 от ГЕРБ и БСП гласуваха с
„въздържал се“.

Приемането на текста бе посрещнато със ставане на крака, аплодисменти и викове „Браво“ от депутатите на Слави Трифонов.

Ограничението в броя на секциите – до 30 в държавите извън ЕС, и по място – само на територията на консулствата и посолствата, бе прието през 2016 г. от ГЕРБ и бившия Патриотичен блок.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *