Изненада за Полша и Украйна: Ето какво направи Русия в Беларус!

Свят

Хиляди руски военнослужещи, стотици военни превозни средства и бойни самолети – цялата тази група сега се установява в Беларус, пишат западни медии.

 

Тези сили явно не са предназначени да атакуват Киев. Има обаче редица признаци, че при неочаквана намеса на Полша или балтийските държави в Украйна, тази групировка, заедно с беларуската армия може да изиграе важна роля. Да попари мераците на Варшава както към области в Западна Украйна, така и към райони на Беларус.

Пристигането на влакове с военна руска техника и личен състав на военнослужещите от въоръжените сили на Руската федерация бе посрещнато от Беларус традиционно приятелски – с хляб и сол.

Но изтребителната авиация на ВКС, която се премести на белоруските военни летища, където основната им база беше определена близо до Барановичи, не се нуждаеше от цветя – основното беше да получи обслужване на летището и да осигури настаняване.

На пръв поглед случващото се изглежда като поредните съвместни белоруско-руски военни учения, чийто правен статут е фиксиран отдавна. Приетата още през 2021 г. Военна доктрина на съюзната държава, която предвижда съществуването на понятието регионална групировка войски (РВВ), обаче изобщо не повдига въпроси.

И пристигането на руски войски в Беларус в никакъв случай не може да се разглежда като своеобразна прелюдия към агресивни действия срещу който и да е съсед на Беларус.

В Беларус пристигнаха и продължават да пристигат основно консолидирани групи десантчици от Псковската и Тулската дивизии на ВДВ и бронетехника. По численост това е или усилена дивизия, или 2–3 бригади.

Каква сила на въздействие имат тези сили? С подкрепата на артилерията, авиацията и прикритието на ПВО такава групировка може да достигне дори до Киев (както вече беше направено през пролетта), дори до Варшава. Освен това включва почти целия състав на белоруската армия (общата численост на съюзническите сили само на първия етап е най-малко 30 хиляди).

Причините за появата на такава група обаче явно не са само в ученията. „В балтийските страни се отработва създаването на настъпателни групировки и използването им в руско и белоруско направление“, разказва полковник Валерий Ревенко, началник на отдела за военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус.

„Основната заплаха, както смятат в Минск, идва Полша“, потвърждава военният анализатор, редактор на списание „Арсенал на Отечеството“ Алексей Леонков. “И това не са някакви необосновани страхове от Минск, а реална заплаха от една от страните от НАТО, която може да бъде подсилена от съседите на Беларус от балтийските държави, преди всичко от Латвия, която, подобно на Полша, има свои териториални претенции към Беларус.

Белоруската армия сама няма да може да устои на подобни заплахи, тя просто не може да оцелее без помощта на Русия. А присъствието на руската армия на негова територия е гаранция, че нахлуването става невъзможно”, допълва експертът.

Това е теоретично, но на практика Варшава може да се опита да окаже „помощ“ на етническите поляци в регионите на Брест и Гродно. Подобен сценарий беше обмислян още през 2020 г., но присъствието на руски войски, пристигащи за ученията, го осуети. Сега регионалната групировка на съюзническите сили отново се разполага на територията на Беларус под претекст за военни маневри.

Числеността на руския компонент в регионалната групировка е посочена в размер на малко по-малко от девет хиляди военнослужещи. Основен дял са части на ВДВ и танкови сили. По-специално се съобщава, че ще пристигнат до 200 бойни машини, 170 танка и 100 оръдия и минохвъргачки.

Като цяло това е малка група. Такова число не може директно да показва подготовката за каквито и да е настъпателни действия. Особено като се има предвид фактът, че министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин обяви задачата на съюзническите сили като чисто отбранителна. Минск не очаква откровена агресия от страна на Киев, а граничната служба, заедно с белоруското КГБ, напълно ще се справят с украинските диверсанти, които не се проявиха особено.

„Силният коз на руската армия, която се разполага на територията на Беларус, е авиационният компонент на групировката“, казва военният експерт, политологът Александър Зимовски. “В състава му са забелязани изтребители МиГ-31, които са носители на хиперзвукови ракети „Кинжал“, както и изтребители-бомбардировачи Су-30СМ.

Това са инструменти, предназначени за прецизно поразяване на цели на големи разстояния. Ако говорим за противодействие на украинската намеса, щурмови самолети Су-25 и изтребители Су-35 биха били достатъчни. Сега Минск, с подкрепата на Москва, показва на Варшава – виждате какво имаме”, посочва експертът. .

Това е белоруският поглед върху възможното развитие на събитията. Русия, освен че е готова да подкрепи Беларус, има и свои планове за подобна „мобилизация” на сили в рамките на съюзната държава.

Първо, това с цел Киев да държи под нервен поглед границите си с Беларус и да изтегли част от силите от Донецкия, Харковския и Херсонския фронт в това направление. Второ, разширяването на авиационното присъствие на ВКС на територията на Беларус дава възможност да се удари по транспортната инфраструктура на Западна Украйна, през която се доставя въоръжение на НАТО.

Е, и трето, това е създаването на мощна снабдителна база със запаси от боеприпаси, гориво, храна – в случай, че настъплението на руската армия през Чернигов към Киев се повтори. И този вариант е доста предвидим след думите както на президента Путин, така и на министъра на отбраната Шойгу за намерението им да доведат СВО до желания резултат.

Както и да е, руската армия вече е на територията на Беларус и се установява в зададените направления. Отворен въпрос е доставката на допълнителни боеприпаси, военна техника, попълването на личния състав. Както казват военните: „Според обстановката“. А тя може да се промени според ситуацията.

„Плацдармът е създаден и е готов да приеме основните сили“, коментира генерал-полковник Георгий Шпак, бивш командващ ВДВ. „Това е основата за разработване на следваща операция, ако възникне такава необходимост. Основното е, че платформата за приемане на основните сили вече е създадена.

Това също е отрезвяващ фактор за онези, които биха искали да разиграят „белоруската карта“ в своя полза. Важи както за Полша, така и за Украйна. Първата, под прикритието на събитията, е готова за някаква мироопазваща мисия, а Киев иска да провокира нова конфликтна точка по границите си. И в този случай създаването на съвместна регионална групировка на войските е добър отрезвяващ фактор”, убеден е военният.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *