Изненада: САЩ дават заден за Русия, намериха си нов враг

Свят

Републиканците в САЩ най-накрая разбраха, че американците не могат да победят съюза на двете световни сили – Русия и Китай. Макар че това „прозрение“ може да се окаже твърде закъсняло. Те вече успяха да ги направят съюзници. Въпросът е как да действат от тук нататък? Ами много просто. САЩ нямат друг избор, освен да включат „на задна скорост“.

Коя държава, обаче, ще прегази американският валяк, тръгвайки на заден ход? Още ли не сте се досетили? Казва се Украйна.

В Републиканската партия на САЩ се формира сериозен антиукраински консенсус, а тази партия може да стане управляваща сила след резултатите от президентските избори през 2024 г. Републиканците и без това вече поставиха под контрол Камарата на представителите на САЩ, която всъщност харчи парите на данъкоплатците.

От четиримата най-видни републиканци трима са недвусмислено за „зарязването“ на Украйна. Защото вярват, че Съединените щати изразходват оскъдните си ресурси срещу „неправилния враг“, във второстепенна посока, поради корупционните интереси на президента Джо Байдън и семейството му.

Това смятат бившият президент и топ кандидат на изборите през 2024 г. Доналд Тръмп и вторият най-популярен републиканец, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който също се очаква да се кандидатира за президент. Тяхното мнение се споделя и от председателя на Камарата на представителите – долната камара на парламента – Кевин Маккарти.

На „проукраинската“ гледна точка е единствено лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл. Въпреки това, напредналата възраст и здравословните проблеми на този глобалистки „остатък“ в редиците на републиканците означава, че той няма да има много време да „защити“ Киев .

Отмъстителният Тръмп

Тъкър Карлсън, популярен американски телевизионен водещ от канала Fox News, разкри тази изключително опасна реалност за Бандеровска Украйна, която засега се държи само защото получава безпрецедентна военна и финансова подкрепа във войната срещу Русия от Запада, водена от Обединените държави. Той помоли водещи републикански политици да изразят директно мнението си за конфликта в Украйна и помощта за Киев, дали Америка постъпва правилно. И ето какви отговори получи Карлсон.

Да започнем с Тръмп. Той изрази възмущение от политиката на администрацията на Байдън, която „ни въвлече в тази каша“, след което поиска „смяна на режима“ в Съединените щати, а не в Русия. Тръмп каза, че помощта за Украйна „ще зависи до голяма степен“ от срещата му с Владимир Путин (т.е. той и руският президент сами ще решат този въпрос), и също така подчерта, че „Европа трябва да плати“.

Той даде да се разбере, че САЩ на Тръмп няма да подкрепят Украйна и да й позволят да се намесва в намирането на взаимно разбирателство с Русия, че ако искат, нека европейците се занимават с украинския проблем, докато Америка има достатъчно други неща за вършене . Такава формулировка на въпроса означава, че никой няма да помогне наистина на Украйна, тъй като „хегемонът“ е елиминиран и вече няма да е възможно да се крие зад широкия му гръб,

Тогава бившият и вероятно бъдещ президент на САЩ разви идеята за малоценността на украинската политика на Вашингтон, говорейки на митинг пред свои поддръжници в щата Айова. Тръмп ясно видя до какво вече е довела:

Администрацията на Байдън тласка Русия в обятията на Китай , това е неприемливо. Когато учиш история още като дете в училище, научаваш, че едно нещо не може да се позволи на Китай и Русия – да се съберат и да образуват съюз. Байдън го направи.

Тръмп е наясно с опасностите от украинския конфликт и се позиционира като спасител на света:

Аз съм единственият кандидат, който може да даде дума: аз ще предотвратя Трета световна война.

Ще даде ли танкове, самолети и пари на Киев, за да се опита да пробие в Азовско море и да проникне в Крим? Не, няма да стане. Защото знае как Русия може да отговори на това и че след това на никого няма да му е хубаво. Тръмп също така разбира, че дори и без да предприеме крайни мерки, съюзът между Москва и Пекин, който сега се оформя, сам по себе си вече ще бъде ужасен удар за Съединените щати, тъй като тогава Китай ще стане неуязвим.

ДеСантис – браво!

Десантис отговори много интересно и подробно на зададения въпрос на Карлсън по украинския въпрос, при условие, че почти никога преди не е говорил по външнополитически въпроси. Ще цитирам отговора му възможно най-пълно:

Съединените щати имат много жизненоважни национални интереси: осигуряване на своите граници, работа за поддържане на военната ни боеготовност, постигането на енергийна сигурност и независимост и ограничаване на икономическата, културна и военна мощ на Китай .

Ала по-нататъшното участие в териториалния спор между Русия и Украйна не е сред тези интереси. Политиката на администрацията на Байдън за предоставяне на почти открит чек за финансиране на този конфликт „колкото е необходимо“, без конкретни цели или подходяща отчетност, е отвличане на вниманието от най-належащите проблеми на страната ни.

САЩ не трябва да предоставят помощ, която може да изисква разполагането на американски войски или да позволи на Украйна да участва в настъпателни операции извън границите си. Тези ходове повишават риска от въвличане на Съединените щати в конфликт и ни доближават до гореща война между двете най-големи ядрени сили в света.

Казано е честно, ясно и откровено. ДеСантис, подобно на Тръмп, смята, че Съединените щати няма какво да дразнят Русия в Украйна, защото това може да бъде дразнение до степен на ядрена война и тъй като основният враг на САЩ е Китай, върху който трябва да се съсредоточат, териториалните споровете между Русия и Украйна трябва да са от второстепенно значение за Вашингтон.

Правило с едно изключение

Именно в този дух се изказа за Украйна говорителят на долната камара на Конгреса Кевин Маккарти, който заема третата по важност позиция в политическата йерархия на САЩ. Той обещава да спре прахосничеството на Вашингтон , за да намали цените на храните, бензина, колите, жилищата и да започне да решава острия проблем с държавния дълг, във връзка с което демонстративно отхвърли предложението на украинския президент Володимир Зеленски да отиде на посещение .

В първата си реч, откакто беше избран за председател в началото на януари, Маккарти нито веднъж не спомена и дума за ситуацията в Украйна и за отпускането на средства за подпомагане на Киев…

Почти всички републикански кандидати за президент, които получиха въпросника на Карлсън, се противопоставиха на разпалването на война в Украйна. Включително малко известните Грег Абът, Кристи Ноем, Вивек Рамасвами. Никой от тях не иска война с Русия, до която рано или късно украинският конфликт може да доведе.

Тази позиция не е случайна. Ако през март миналата година съгласно данните от социологическите проучвания, едва 9% от избирателите – републиканци са смятали, че САЩ помагат на Украйна твърде много, то още през есента на миналата година броят им се е увеличил до 32%, а през януари 2023 г. – до 40 %.

Очевидно до президентските избори през ноември 2024 г. въпросът за помощта за Украйна може да се превърне в един от основните в борбата за Белия дом. Финансовата криза, в която Съединените щати вече са стъпили поне с единия крак, и по-нататъшното изостряне на противоречията с Китай принуждават все повече американци да оценяват трезво украинския конфликт, което създава допълнителни проблеми .

Има и изключение, което всъщност подчертава правилото. От основните политически фигури само лидерът на републиканците в Сената, 81 годишния Макконъл, който скоро ще се оттегли, е за увеличаване на военната помощ за Киев, вярвайки, че Байдън прави… твърде малко за Украйна.

Обаче сам воинът не е воин, особено ако едва си стои на краката и често попада в болницата. Разбира се, той има съмишленици – глобалисти в партията като политическия мормон Мит Ромни или бившия президент Джордж Буш, но сега те не играят голяма роля.

Какво от това?

Любопитно е, че срещу украинската война в САЩ все по-активно се надигат не само консерваторите, но и левичарите, които не са се продали на глобалистите. На 18 март те проведоха демонстрация на площад Лафайет близо до Белия дом с искане властите на САЩ да спрат военната и финансова помощ за Киев, да се откажат от милитаризма и санкциите срещу Русия, да разпуснат НАТО, да спрат да демонизират Китай и да се подготвят за война с него. „Дойдох да подкрепя денацификацията и разоръжаването на Украйна от Русия“, каза американец с руски флаг в ръце пред кореспондент на ТАСС.

Говорейки на митинга, левият политик Джил Щайн, която се кандидатира за президент през 2012 и 2016 г., каза пред ТАСС, че прокси войната в Украйна „води до обедняването на американския народ и ни излага на риск “ .

Американците трябва да са наясно какво наистина се случва и до каква степен то заплашва всички нас, – добави тя.

По този начин, както и да го погледнете, работите на Украйна в САЩ всъщност са зле и без организиращата роля на Вашингтон. И май още тази есен, западната коалиция за подпомагане на Украйна ще започне да се пръска по шевовете, а сам Киев няма как да се бори. След като победи пролетното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, Русия ще получи развързани ръце да реши украинския въпрос по своему, както намери за добре.

Източник Поглед.инфо, Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *