Киев клекна: Отказа се от контранастъпление и връщане на територии!

Свят

Военният експерт Олег Жданов призова украинците да не очакват нова контраофанзива от страна на украинските въоръжени сили с връщане на територии в близко бъдеще.

 

В новия си видеоклип той обяснява, че украинските военни първо трябва да проведат отбранителна операция, а след това да преминат в контранастъпление, информира „УНИАН“.

„Спрете, както каза Янукович. С Божията помощ западните танкове ще ни помогнат в отбранителната операция. Сега сроковете се изместват и е по-вероятно масираната офанзива да започне през пролетта. Едва ли Русия ще е готова… Сега те атакуват, но много бавно набират инерция“, отбеляза експертът.

Според Жданов, руснаците дори са забавили темпото напоследък. Той припомня, че от Института за изследване на войната са казвали за удължаването на тази настъпателна операция до шест месеца.

„Така че дай Боже тези танкове да дойдат навреме, а не да дойдат, както каза Владимир Зеленски в едно от интервютата си, през август, когато вече няма да помагат за нищо. Ще бъде много късно.

– Основната ни задача сега е да проведем отбранителна операция.

– Ако изпълним тази задача, тогава ще започнем да говорим за контранастъпление и ще предположим посоката, а Генералният щаб ще изчисли, ще вземе решение и ще изчака подходящия момент“, обяснява експертът.

Той добавя, че половината от партидата танкове са бронирани машини от съветската епоха, предимно модернизирани в различни версии на Т-72. Според Жданов те могат да пристигнат още през февруари, тъй като не е необходимо да се обучават екипажи за тези танкове.

Междувременно, Русия се подготвя за сериозно настъпление.

Тя е увеличила броя на военните си кораби на 15. Това съобщи Генералният щаб на украинските въоръжени сили, информира украинското издание „Фокус“.

„Към 29 януари в Черно море се намират 15 вражески кораба на бойно дежурство, включително три носителя на крилати ракети „Калибър“ с общ залп от около 20 ракети“, се казва в изявление на Генералния щаб.

Освен това руските сили продължават да контролират морските комуникации в Азовско море, като държат поне два кораба в бойна готовност.

А в Средиземно море украинските военни са преброили десет руски кораба, пет от които са носители на крилати ракети „Калибър“ с общо 72 ракети.

Същевременно стана ясно, че ловът за танковете „Ейбрамс“ е открит: всеки унищожен танк ще донесе печалба от 10 милиона рубли (около 132 хиляди евро), съобщават световните издания.

Това разкрива руският художник Иван Охлобистин, като се позовава на големи руски бизнесмени, пожелали да останат анонимни.

„Скъпи приятели! С нескрито удоволствие бързам да ви съобщя, че някои представители на големия руски бизнес ме упълномощиха да ви съобщя, че отпускат премия от 10 милиона рубли за всеки унищожен „Ейбрамс“, пише той на страницата си в социалните мрежи.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *