Кирил Петков издаде кога тръгва за Киев делегацията ни и какво ще носи

България отблизо

Тръгваме към Киев в сряда. Това обяви пред bTV в Царево премиерът Кирил Петков.

„В Киев очакваме да тръгнем в сряда, като там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата“, обясни премиерът.

„Първо, ще си предадем каските и жилетките, които сме обещали от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ. Второ, коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна. Бидейки там, това е символика.

Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по „Фейсбук“, а друго да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях. Трето, ще продължим да обсъждаме и въпроса как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно“, каза още Петков.

Не на последно място целта е да се излезе с едно общо съобщение на коалицията.

„Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла  от какво имат нужда и какво България може да даде“, поясни Кирил Петков.

„Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция“, уточни той.

В Царево Петков присъства на празничното богослужение за Възкресение Христово в църквата „Св. Успение Богородично“.  От щаба на премиера съобщиха, че е избрал тази църква, за да се запознае с пораженията, които е нанесло земетресение.

Петков заяви, че пукнатината на църквата ще бъде ремонтирана с негови лични средства, а не с държавни. Той ще постави кутия за дарения в Министерския съвет.

„Отец Стоян работи всеки ден, за да може този храм да изглежда по начина, по който изглежда. Аз съм много щастлив, че съм тук. Тук е кръстена и моята трета дъщеря. Малката пукнатина, която ми показа отвън, ще бъде личен пример как трябва да почнем да оправяме всяка пукнатина. Има много пукнатини в България, които трябва да се оправят.

Трябва обаче да се захванем заедно, защото само така и с добрина можем да оправим тази държава“, каза Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *