Колеги на загиналия полицай разказаха грозната истина как се охранява границата и защо е загинал смелият мъж!

България отблизо

Единствено със стоппатрони е разполагал убитият в навечерието на празника на МВР граничен полицай Петър Бъчваров. Това разкриват пред „Телеграф“ негови колеги, пожелали анонимност.

 

„Срещу трафиканти и мигранти сме само със стоппатрони, а и нямаме право да стреляме към чужда територия. Гледаме да си пазим повече живота, не границата“, признаха униформените, които са вбесени на цялото ръководство на МВР заради думите им по калпавата организация по охрана на границата.

„То дори не е охрана, а официално е наблюдение на границата и нямаме право да използваме оръжие. Това, което ви разправят началниците, са пълни глупости, защото ние сме тук и знаем за какво става въпрос“, оплакаха се униформените.

„Раздали са ни тези стари пистолети и се отчита дейност, а когато стане проблем и се стигне до такъв нещастен случай, никой не иска да поеме отговорност“, коментираха още момчетата, пазещи браздата с Турция.

Риск

„Твърде рисковано е, трафикантите познават перфектно района, тук има десетки черни пътища. Пращат момчета от полицията, които не са подготвени, не познават терена и няма как да са ни полезни. Местните, които сме в Гранична полиция, сме твърде малко за този периметър“, оплака се друг от граничните полицаи, който обясни, че има 17 години служба в системата и все е бил на границата.

Лов

Сержант Петър Бъчваров и колегата му от Министерството на отбраната повече от 30 минути са дебнели нарушителите като на лов. Мигрантите и техният трафикант са се готвили да влязат от Турция в България през една от дупките в оградата, която се намира на метри от 242-ра гранична пирамида.

Това е на около 4 км от центъра на пустото село Голям Дервент, в което само по документи се  водят, че живеят 30 души, но реално няма повече от трима.

„Всеки ден се минава оттук, направо денонощно се прескача границата и продължават. Директно си идват с коли и си ги извозват“, призна кметският наместник на Голям Дервент Иван Франсъзов.

„Повечето са млади момчета и деца. От полицаите знам, че са основно от Афганистан и Сирия“, допълни Франсъзов.

Фенер

В нощта на инцидента малко след 20.30 часа мигрантите, водени от техните трафиканти, са тръгнали да влизат през дупката под прикритието на тъмнината. Сержант Бъчваров и колегата му от МО са реагирали моментално.

Граничният полицай е насочил фенер към дупката в оградата. Запалили са и фар от джипа, с който са дебнели в засада. В този момент изненадващо за тях от групата бежанци някой открива стрелба.

„Стреляли са на месо, доколкото разбрах, колегата е улучен в главата, а военният е успял да се прикрие зад джипа. По него има близо 20 изстрела. Целта със сигурност е била да не ги оставят живи“, коментира служител на Гранична полиция от Елхово.

На мястото при огледа са намерени между 12 и 15 гилзи. Тепърва се изяснява с какво оръжие е стреляно. Има съмнение, че е самоделка.

Граничните полицаи разкриха още, че убитият им колета и военният не са имали радиостанция. „Използвали са телефоните си, за да се свържат. Писали са по Вайбър, за да съобщят за нападението“, възмущават се униформените в Елхово.

Местните униформени потвърдиха още, че бежанският натиск е огромен, постоянно намират пробойни в оградата, често има зарязани стълби, с които са я преодолявали, скъсани мрежи, както и множество захвърлени дрехи, обувки и други принадлежности на бежанците.

Според граничните полицаи много е възможно колегата им да е разпознал трафиканта в тъмното и затова да е убит.

Вероятно е местен, те се познават и да не го издаде“, призна млад служител на реда, който е от 7 години на границата в района. Военният, който е оцелял, се е крил в джипа близо 2 часа и не е имал възможност да излезе.

При всеки опит да премести колата или да слезе от нея е проехтявала стрелба. За инцидента се е разбрало след повече от 2 часа, а около полунощ в Голям Дервент са се изсипали разследващи и полиция.

По думите им цяла нощ са обхождали района. Има съмнения, че извършителят на престъплението е местен трафикант, който наскоро е имал повдигнато обвинение за каналджийство. 

Сватба не дочакахме, правим погребение

Цяло Елхово потъна в скръб след новината за трагедията с младия граничен полицай Петър Бъчваров. 32-годишният мъж стягал сватба веднага след Нова година. Събирал пари, за да я направи. Искал да остане да живее в 14-хилядния граничен град, в който отраснал. Това разказаха местните жители.

Хората не могат да повярват, че младият и лъчезарен техен съгражданин вече не е между живите. Повечето местни го познават, тъй като произхожда от уважавано семейство.

Почтен 

Баща му е дългогодишен полицай, който преди няколко години се е пенсионирал.

„Беше началник на управлението в Елхово, преди това е служил в Гранични войски. Много честен и почтен човек, възпита така й сина си – да милее и да брани България“, коментира жител на града.

Младият граничен полицай бил много благороден и възпитан, знаел езици, но въпреки това предпочел да остане в града. „Възпитан е добре от баща си, а и от майка си. Тя беше начална учителка“, обясни друг местен. Неотдавна Петър се задомил. Заживял с приятелката си на семейни начала. Искали да се оженят и да имат деца.

„Недоимъкът го принуди да изчака, но подготвяше сватба“, разкриха още хората.

„Сега какво стана, заради безхаберието на политиците дадохме курбан едно младо момче. Момче, пред което беше бъдещето. Така загиват децата на България, това е жалкото“, просълзи се възрастна колежка на граничния  полицай, която идваше на работа в бившето поделение 56 480 на Гранични войски, превърнато днес в регионална структура на Гранична полиция.

Пример

По примера на баща си Димитър преди 8 години младежът влязъл в системата на МВР. Още от самото начало изявил желание да е на границата, която познавал много добре от малък. Много  бързо показал своите качества като граничен полицай и бил високо оценен от началниците си.

„Беше заедно с мен в школата. Не мога да повярвам, че вече не е сред нас. Не мога да коментирам нищо повече. Това не трябваше да се случва“, заяви пред „Телеграф“ негов близък приятел, който беше на поста си на границата в района на село Голям Дервент, където часове по-рано от упор през оградата с Турция бе застрелян колегата му.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *