Креатурите на ПП/ДБ настъпват: Сега искат да премахнат директния избор на президент! Това било „правилната стъпка“

България отблизо

Тревожното в България е, че в последните десет години се засили рискът от институционален разпад на различни места. По света това го наричат завладяване на държавата. Но поради многото служебни правителства се наруши континуитетът на безметежната протяжност на правителството на Бойко Борисов, коментира проф. Стефан Попов, доктор по философия и социология в Нов български университет, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

От друга страна, когато имаме служебни правителства, назначавани по институционално произволен начин от президента, ние преминаваме  – уж за кратко, към президентски режим. Тези правителства са отговорни само пред президента и промени в Конституцията, които биха премахнали възможността за служебни правителства, е стъпка към ограничаване на правомощията на президента, допълни проф. Попов.

Следващата правилна стъпка би била смяна на директния избор на държавен глава, който му дава изключителна легитимност да говори от името на народа. В резултат на тази максимална легитимност изследвания на различни институции показват, че влиянието на всяко едно изказване на президента е равно на сто фалшиви новини или тролски прояви в различни сайтове.

„Той има изключителна ефективност по силата на институцията да управлява”, изтъкна събеседникът.

Коментирайки случая с обезобразеното с макетен нож старозагорско момиче, проф. Попов посочи, че Съюзът на съдиите – мощна прореформаторска съдийска организация, е реагирал в защита на старозагорския съд и при това заедно с прокурорската асоциация, което се случва за пръв път, откакто съществува и едната, и другата организация.

По думите на събеседника те защитават решенията на съда по формални признаци. Макар да са прави спрямо закона, този краен формализъм, който виждаме в това решение означава, че съдията не просто работи по документи, а той автоматически работи по документи, все едно той самият е един документ, все едно е компютърен документочетец, заяви проф. Попов.

„Това е „изкуствен интелект”, който Съюзът на съдиите защитава…Ако такова нещо се случи в Англия или в близките до българската правораздавателна система Германия или Австрия, да не говорим за Съединените щати, съдията – като види снимката, ще каже веднага повторна проверка, ще иска да види всичко, така че очите му да стигнат до този драстичен случай”.

Според проф. Попов международната ситуация е изпитала гигантски трус с войната в Украйна и тя ще пренареди редица фактори.

„В тази ситуация се надявам България да си намери подходящо място, да е активен член на НАТО и Европейския съюз, а не послушен получател на финансови субсидии. С по-откритото си участие в помощта за Украйна да стане говорител, чуващ се глас в отделните структури на НАТО и това да засили инвестиционния интерес и стабилността на страната. Комбинирано с конституционни промени, чиито ефект ще се види в следващите години, страната ще стане по-привлекателна”, подчерта събеседникът.

Източник Блумбърг

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *