Любен Дилов се опита да схруска Нинова. Репресирала го преди 30 години…

България отблизо

Остри политически сблъсъци предизвика в Народното събрание предложение на БСП младите хора до 26 години да не плащат данък върху доходите си. Социалистите настояха, че предложението е важно най-вече за решаването на един от най-важните въпроси – демографската криза, справянето с която повечето партии са поставили като свой приоритет.

Предложението в зала беше посрещнато остро, защото в ресорната комисия не е получило одобрение. Дебатът постепенно се превърна в поредица от лични нападки, особено след като Искрен Митев от ПП заяви, че социалистите уж са за подкрепа на младите, но са изгонили от групата си най-младия си депутат – Явор Божанков, заради несъгласието му с партийната позиция по изборния кодекс и военната помощ за Украйна. Той обвини БСП в популизъм и заяви, че те не са направили нищо за младите хора.

 

След това пък Любен Дилов от ГЕРБ-СДС заяви, че не иска данъчни решения от хора, които преди години са му налагали ергенски данък, какъвто наистина е съществувал по времето на социализма. Елисавета Белобрадова от ДБ пък заяви, че предложението на БСП е отхвърлено в комисия, защото трябва да се направи анализ за нуждите на младите хора, но такъв няма. Според нея без такъв анализ предложението се превръща в популистко раздаване на пари.

Поредица от депутати от левицата отвърнаха на обвиненията със също остри и емоционални изказнвания. Иван Ченчев се разпали дотолкова, че започна да говори на Искрен Митев от ПП на ти. Борислав Гуцанов пък припомни, че поредица от мерки за младите хора, от безплатните детски градини до безплатните учебници са именно по предложение и по инициатива на БСП. В крайна сметка обаче предложението на БСП да се обсъди по същество въпроса не беше прието.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи виждането на социалистите в декларация, в която се казва следното:

„Чу се изказване, че левите партии никога не предлагали намаляване на данъци и понятието „ляво-дясно“ – тотално сбъркано. Значи нямаме демографска криза, не знаете що е ляво, що е дясно и кой какво прави в света. „Европейски партии“ твърдят, че никъде в Европа няма такова нещо, въпреки че колегата Гечев даде примери как в Европа се грижат за своите млади.

„Продължаваме промяната“, които „Добър ден“ да им кажеш, казват „Ние сме младите, новото поколение и готините“, но днес не искат да говорим за младежка политика.

Последната теза, която се чу – това било популизъм и сега БСП се сетила за младежка политика. Някои от вас може да са се сетили сега, БСП тези принципи ги изповядва от десетки години. По време на 12-годишното управление на ГЕРБ сме внесли 18 закона, касаещи младежка политика. (…)

„Обръщам се към вашата съвест, помислете какво направихте днес. Защото ще трябва да вземете решение в следващите дни какво правите, тъй като ние, като професионално подготвена партия, като депутати с опит и като последователни хора и политици, тези предложения сме ги внесли между първо и второ четене по удължителния закон на бюджета.

Защото така се прави – като предлагаш нещо, предлагаш откъде да се финансира и как да се направи. Това, че днес затворихте темата, не означава, че я затваряте изобщо. Следващата седмица ви призоваваме по закона за бюджета да проведен отговорен и държавнически разговор и да вземем правилното решение за младите хора на България.”

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *