Мария Габриел: Всичко хубаво в България се случи благодарение на ГЕРБ. Ще бъда най-добрият премиер!

България отблизо

Всичко случило се през последните 9 месеца е благодарение на ГЕРБ. Няма да се съгласим всичко добро да се приписва на ПП-ДБ, а всичко лошо на ГЕРБ. Искаме ясен механизъм за взимане на решенията”, това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на националното съвещание на ГЕРБ.

“Всичко случило се през последните 9 месеца е благодарение на движещата сила на ГЕРБ. ГЕРБ спечели изборите, но подаде ръка, за да се сложи край на служебните правителства. ГЕРБ отстъпи заради националния интерес”, категорична бе Габриел.

Тя заяви, че благодарение на партията е имало бюджет и пари за общините. “България излезе от международната изолация. България е с нова динамика на стратегическите ни партньорства. Съдебната реформа, приемането на антикорупционния закон, промените в Конституцията, нямаше да станат без експертизата на ГЕРБ”, коментира вицепремиерът, но уточни, че има и несвършени неща.

 

“Какво не се случи обаче? ГЕРБ няма усещането за равнопоставеност в правителството, във вземането на решения и в носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Няма как да се съгласим всичко свършило се добро да се приписва на ПП-ДБ, а всичко лошо на ГЕРБ”, категорична е Габриел.

 

“Ние сме партия на ценности, на принципи. Умеем да защитаваме интереса на България затова и днес мисля че всички с вас споделяме виждането, че националният интерес е и партиен. България има нужда от стабилен кабинет, но само чрез ГЕРБ”, отбеляза Мария Габриел.

 

Тя бе категорична, че България има нужда от ясна управленска програма, в която приоритетите на хората и регионите се поставят наравно на съдебната реформа, службите за сигурност и антикорупционния закон. “Ние искаме всичко това, затова искаме и ясен механизъм за взимане на решенията”, обясни Габриел и добави, че ако ще има България стабилно правителство то името на партията ще тежи.

 

“Ако се взимат решения то те ще трябва да отразяват грижата за хората. Това искахме преди 9 месеца, това искаме и сега-ясна отговорност за правителство с визия за изпълнението на приоритети за пълен мандат. България има нужда от спокойствие и стабилност, но да са истински, а не илюзорни. Аз знам, че решенията на ГЕРБ ще са в интерес на България и българските граждани”, увери вицепремиерът, министър на външните работи и част от ГЕРБ Мария Габриел.

Габриел отбеляза, че отстъпването на мандата на втората по сила формация на изборите е бил сред най-големите компромиси, правени от ГЕРБ, само и само за да се осигури стабилност в държавата.

 

„България има нужда от стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ-СДС. България има нужда от законодателна програма, но тя е възможна с експертизата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Има нужда от управленска програма, в която приоритетите на хората и регионите в България се поставят наравно с темите за реформа в съдебната власт, антикорупционната реформа и реформата в службите за сигурност.

 

Искаме и нещо повече – реално прилагане на принципите на отговорност, прозрачност и публичност. Затова искаме да има ясен механизъм за вземане на решения“, каза тя.

 

„Ако ще има България стабилно правителство, думата на ГЕРБ ще тежи, а основните принципи ще са демокрацията, Конституцията и върховенството на закона, подчерта тя и добави, че при вземането на решения водещи ще са „прозрачност, публичност и ясна отговорност“.

 

Искаме ясен ангажимент за спазване на принципи, ясна отговорност за правителство, изпълняващо ангажименти за цял мандат, подчерта вицепремиерът. И подчерта, че България има нужда от стабилност и спокойствие, а от ГЕРБ-СДС са показвали, че могат да ги дадат – истински, а не илюзорни.

 

По темата за регулаторите отбеляза, че за една част от тях решенията се гласуват с обикновено мнозинство, но има още 25 позиции, които са с две трети от гласовете на народните представители.

 

Вицепремиерът припомни, че през последните девет месеца управление България е успяла да излезе от международната изолация и да даде нова динамика в стратегическите си партньорства със съюзници като САЩ, Турция и Гърция. Мария Габриел не пропусна да отчете и успехите по отношение на Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Благодаря ви, че сте живителната сила на ГЕРБ и че заедно сме отговорни за България, обърна се в началото Габриел към участниците в Националното съвещание. Уча се на това как, отстоявайки партийния интерес, да отстояваш националния, каза Мария Габриел.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *