Началникът на руския генерален щаб посочи огромна опасност! Ето фактите!

Свят

Интензивните военни учения на НАТО около границите на Русия показват, че алиансът целенасочено се готви за мащабен военен конфликт.

Това заяви Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, цитиран от РИА Новости.

На брифинг във вторник пред военни аташета на чужди държави, Герасимов припомни, че  военната доктрина на Брюксел гарантира на Русия статут на противник, а по време на срещата на върха на НАТО през декември, бе заявено, че скоростта на прехвърляне на натовски военни сили към „източния фланг“ на съюза е нараснала значително.

Според началника на Генералния щаб, от 2016 г. членовете на НАТО са увеличили разходите за отбрана с общо 130 милиарда долара, а до 2024 г. се предвижда увеличение на тази цифра до 400 милиарда долара. Освен това, за да се гарантира военно превъзходство в Космоса, на срещата на върха, беше решено да се признае космическото пространство като отделна сфера на война, заедно със земята, въздуха, моретата и киберпространство.

„Продължава работата по разполагане на американските компоненти за противоракетна отбрана в Европа. В балтийските страни и Полша, Черно и Балтийско море военната активност се засилва, военните учения на блока се увеличават. Техните сценарии показват целенасочена подготовка на НАТО за ангажиране на своите сили в мащабен военен конфликт.“, добави Герасимов.

Той припомни, че на фона на нарастващата активност на НАТО, западните съюзници усърдно лансират тезата за така наречената „руска военна заплаха“.

„Всяка стъпка на Русия в областта на осигуряване на нейната военна сигурност, всяко планирано и прозрачно събитие за изграждане на армия и флот, всяко учение на руски подразделения, се представя от западните пропагандисти като„ заплаха за мира “, отбеляза Герасимов.

По думите на генерала, действията на алианса увеличават напрежението и намаляват нивото на сигурност по линията на разграничаване между Русия и НАТО.

В началото на декември, руският президент Владимир Путин заяви, че близостта на НАТО до руските граници представлява заплаха за сигурността на страната. Той отбеляза също, че стереотипите на блоковото мислене през последните години, не могат да бъдат добър инструмент за намиране и вземане на ефективни решения.

В същото време, държавният глава припомни, че Русия многократно е изразявала готовност да сътрудничи с НАТО за съвместно противодействие на реални заплахи като международния тероризъм, локалните въоръжени конфликти и опасността от неконтролирано разпространение на оръжия за масово унищожение.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *