Несравнима наглост: САЩ заповядват на страните от НАТО да подкрепят излизането от „Открито небе“ и да обвинят Русия за това!

Свят

Съединените щати изискват страните от НАТО да приемат изявление в подкрепа на решението на Вашингтон за едностранно оттегляне от договора „Открито небе“, както и да държат Русия отговорна за този ход, това коментира за ТАСС в петък дипломатически източник в Брюксел в очакване на решението от спешна среща на Съвета на НАТО на ниво посланици относно ситуацията.

„Американската администрация настоява да се приеме изявление на Северноатлантическия съвет в петък в подкрепа на решението за изтегляне, в което се счита, че причината е несъответствието на Русия с разпоредбите на този документ“.

В отговор на въпроса дали САЩ са се консултирали със страните от алианса относно решението си да напуснат Договора, дипломатът заяви: „Съединените щати многократно поставят въпроса за това споразумение за обсъждане на срещи на различни нива през последните няколко години. От началото на май обаче не бяха проведени консултации в НАТО, които да включват представители на всички страни от алианса, по този въпрос.“

В същото време друг европейски дипломат отбеляза в интервю за ТАСС, че за администрацията на Доналд Тръмп „демонстрацията на подкрепа от съюзниците в НАТО има голямо значение по отношение на изборната конфронтация с противници от Демократическата партия в САЩ“, които вярват, че този ход на Белия дом ще задълбочи разцеплението между съюзниците в САЩ и Европа.

В петък,обаче, външните министри на 10 държави от ЕС (Белгия, Германия, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Финландия, Франция, Чехия и Швеция) излязоха със собствено изявление, че съжаляват за намерението на САЩ да се оттегли от „Открито небе“. Освен Швеция и Финландия, останалите страни са членки на НАТО.

В централата на НАТО в отговор на въпрос на ТАСС потвърдиха провеждането на спешно заседание на Северноатлантическия съвет относно ситуацията.

Всички съюзници са съгласни, че контролът върху оръжията, разоръжаването и неразпространението са ключови елементи за постигане на сигурността на алианса„, се казва в съобщението на пресслужбата, цитирано от news.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че САЩ заповядват, но явно европейските страни не са съгласни. Защото не знаят каква е целта на Вашингтон. Не знаят и какви оръжия разработват, за да се осмелят да напуснат и този договор, който пази света от Трета световна война.

Ще се подчинят ли на диктата или не?!  Това е въпросът сега. По всичко изглежда, че този път европейските членове на НАТО няма да са на страната на САЩ. Дано да е така!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *