Нинова заби ГЕРБ: Олигарсите повече да не се месят в политиката!

България отблизо

По въпроса за въведеното от ГЕРБ финансиране на политическите партии от олигарси и фирми, ние поискахме и получихме европейска и международна експертиза и подкрепа.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в българския парламент.

Международните институции направиха препоръка да се отменят изцяло последните промени в Изборния кодекс за финансирането на политическите партии от фирми и олигарси, което беше въведено от управляващото мнозинство.

Тоест, официално през европейски институции, през международни, ни оказаха подкрепа. Знаете, че ОССЕ направо осъжда тези промени, защото те ликвидират народната воля и налагат волята на олигарсите, допълни Корнелия Нинова.

Нашата позиция е открита и принципна. Разумно държавно финансиране на партиите, така че да се гарантира многопартийност, плурализъм и нормално функциониране на демокрацията. Затваряне на вратата за бизнеса за влияние върху политиката. Днес ние защитаваме открито своето предложение. Без скрити договорки и тайни споразумения.

„Нашата позиция винаги е била ясна и открита – един лев субсидия за партиите е убиване на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България. Отварянето за безконтролно, пълно, без ограничение финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в правенето на политика“, посочи още Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че е поканила всички партии за обсъждане на размера на субсидията преди обсъждането на държавния бюджет. „Не получихме разбиране. Внесохме си сами предложението в бюджета, което гласувахме днес. Втората стъпка – поискахме международна експертиза и подкрепа.

Искам да добавя още, че социалистите винаги са действали с открита и ясна позиция. На нас са ни чужди всякакви задкулисни маневри, които са в ущърб на българските граждани. Затова и постепенно си връщаме доверието на хората, завърши лидерът на социалистите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *