Един от задържаните моряци на кораба на Домусчиеви е фитнес инструктор в „Лудогорец“

България отблизо

Българските служби са засекли странни пътувания на един от задържаните и обвинени моряци от кораба „Верила“, в който в Ирландия беше открит половин тон кокаин на стойност над 20 милиона евро, съобщи Breaking.bg.

Става дума за 35-годишния Камен Петков, който по информация на ирландските медии е един от задържаните и обвинени моряци заедно с 32-годишния Николай Пенчев.

 

 

Според неофициална информация Петков е главен механик на „Верила“. Засечен е негов странен маршрут. На 6 август е на Канарските острови, на 13 е пристигнал в Ирландия, на 27 август Петков е бил в Санкт Петербург, а на 2 септември 2023 година вече е в град Сантос, Бразилия. Дали това е наркоканал, тепърва ще се проверява.

Другият обвинен за кокаина е фитнес инструкторът на футболния клуб „Лудогорец“ Николай Пенчев, написан в ирландските медии като Никола. През 2017 година става европейски шампион по културизъм за младежи. Той е състезател на клуб „Гладиатор“, който партнира на „Лудогорец“.

 

 

Корабът „Верила“ е собственост на Български морски флот-БМФ, приватизиран и ръководен от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Двамата са собственици на „Лудогорец“, който направиха „хегемон“ в българското футболно първенство с поредица от над 10 поредни титли.

Корабът „Верила“ е спрян в ирландското пристанище по сигнал от задокеанска специална служба. Сигналът е за това, че най-вероятно става дума за „бартер“- кокаин срещу хапчета амфетамини, произвеждани в България, твърдят запознати.

Пътят на дрогата е от изток на запад, докато кокаинът се транспортира в обратна посока.

 

 

След задържането на кораба „Верила“ в Ирландия вестник Irish Sun цитира източници от разследването, според които е много вероятно да става въпрос за корупция в средите на пристанищните власти. Постоянното движение на кораба между Южна Америка и Канада е събудило интереса на митническите власти. Разследващите търсят и връзката с ирландски престъпни кланове на територията на Канада.

Предполага се, че дрогата е дошла от Бразилия в северната държава и е трябвало да се разтовари в морето, след като пакетите с кока са били в непромокаеми пакети и снабдени с GPS. Според моряци, да се качи такъв товар, оборудван за приводняване, няма как двамата обвинени моряци да са действали сами. Най-малкото не могат двамата да приводнят сами пакетите. И товареното на дрогата в Канада е станало с разрешение от по-високо място.

 

 

Според главния секретар на МВР трима от моряците са били с криминални регистрации.

А моряците са с моряшки паспорти, това е вид служебен паспорт, улеснява преминаване през проверки по границите. Тези лица са били най-вероятно с „чадър“ – или от оператора, или от спецслужби.

Прави впечатление профилът в социалните мрежи на един от обвинените Камен Петков. Той е публикувал снимки от Русия, едната е от 24 май 2019 година. В българските служби се проверяват евентуални негови връзки с Москва, въпреки, че от Ирландия към България няма почти никаква информация за заловения кораб „Верила“.

 

Източник: „Труд“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *