Нинова направи ляво обединение срещу статуквото

България отблизо

„Да ни е честит празника на труда и на международната работническа солидарност! Дълбока благодарност, че сме заедно на този ден. Благодаря ви, че уважихте нашата покана, защото това е светъл празник. Още от 1886 г. в Чикаго, та до ден днешен – на 1 май милиони хора по света празнуват труда, който произвежда благата, но и протестират за правото на труд и за справедливо възнаграждение”.

 

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към социалисти, представителите на над 10 леви партии, повече от 15 граждански обединения и обществени организации. Залата в старата сграда на Народното събрание, над която стои надписа „Съединението прави силата” знаково събра левите и патриотични сили на 1 май и даде силна заявка за голямо ляво патриотично обединение.

 

„Този ден е исторически. Но е и много съвременен, защото днешният свят ни изправя пред нови предизвикателства. Нарастват неравенствата. Още през 2020 г. генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изнесе доклад, в който отчете, че 26 души от целия свят владеят над 50 % от благата на човечеството. 26 от 8 милиарда приблизително. Към днешна дата 1 процент от човечеството владее близо 80 от произведените блага. Нарастват неравенствата, нараства и бедността Появиха се и нови групи, появи се ново понятие – работещи бедни – хора, които работят, но парите не им стигат да се издържат”, очерта картината на съвременния свят Нинова и добави:

 

„Изправени сме пред глобални предизвикателства на съвременния свят. Ние сме в процес на технологичната революция на изкуствения интелект, която ще помогне на човечеството. Но която поставя въпроса и за загуба на работни места – и все повече държави в света поставят за решаване въпроса за гарантирания доход”, посочи още лидерът на българските социалисти.

 

По думите й България е изправена пред предизвикателството на демографската катастрофа. „Много тежък проблем, който дава отражение на всички сфери на обществения ни живот. За да се развиваме, за да има прогрес и напредък – в основата на всичко е икономиката. Имаме остра нужда от реиндустриализация, от баланс между модерната икономика на стартъпите, на младите, на технологично ориентираните хора и традиционното производство и индустрия. Не бива да нарушаваме този баланс”, подчерта Корнелия Нинова и припомни своя среща- разговор с нобеловия лауреат Джоузеф Щиглиц, по думите й – много приятен и полезен разговор:

 

„И той тогава малко бащински ми каза: Моето момиче, всички имаме 2 големи проблема – и те в Щатите, и ние в България, и на изток – в Китай и Япония, два проблема: нисък икономически растеж и високо неравенство. И когато тези 2 проблема се съберат в едно – то сме изправени пред големите предизвикателства за бъдещето на обществените отношения и на ролята на работещите в цялата система”, посочи лидерът на БСП.

 

Тя добави още предизвикателства, пред които и България, и Европа, и светът са изправени: „Ковид-пандемията, войната в Украйна, войната в Близкия изток изправиха човечеството пред много въпроси, започнаха да се сриват икономики, започнаха да се сриват енергетики, започна движение на инвестиционния процес по целия свят. По време на ковид кризата големите работодатели изтеглиха своите заводи от Азия и в желанието си да скъсят пътя на доставките, тръгнаха към Европа. Сега върви обратен процес – евтините енергийни ресурси отново теглят големите фабрики и заводи на изток. Казвам ви го, защото когато те се движат, това се отразява на пазара на труда, на работната сила, на заплатите, на условията на труд”, посочи още Корнелия Нинова.

 

И се обърна към препълнилите залата в Народното събрание хора: „Всичко това е свързано в един глобален свят и на нас – леви, прогресивни, патриотични сили ни се пада да дадем отговори на тези предизвикателства. Защото в политическия живот на България този разговор не се води, не се води разговор за демографската катастрофа, не се води разговор за това, че образованието ни не е адекватно на нуждите на съвременния свят, че децата ни растат неграмотни и бъдещото поколение е обречено. Не се води разговор за достъпното здравеопазване – здравето е все повече търговия. Не се води разговор за национална сигурност – защото всичко е обхванато от предаване на националния интерес”, заяви лидерът на БСП.

 

И не скри: „А всеки, който постави тези въпроси е заклеймяван, посочван, зачеркван, подлаган на гнусна пропаганда, на отрицание и обругаване. Но ние не се плашим от това”, заяви Нинова и подчерта:

 

„БСП нямаме претенция, че сме единствени, незаменими, непогрешими – напротив, всеки греши. А и фактът, че сте толкова много тук, днес – над 10 партии, над 15 граждански обединения, неправителствен сектор, млади, възрастни, на средна възраст показва че не сме сами, не сме единствени, имаме нужда от вас. Нямаме самочувствие за единственост, но имаме самочувствие за нещо друго – може би най-важното в момента: Ние сме единствените, които не се прегънахме, не се продадохме на това, което е завладяло България от години наред – някои го наричат паралелна държава, други – дълбока държава, задкулисие, кражби, договорки, продажба на българския национален интерес. Всичко това години наред – то има различни лица, различни партийни и политически лица, но проблемът си остава един и същ”, посочи лидерът на социалистите.

 

Нинова добави: „Затова имаме самочувствие, че единствено Българската социалистическа партия не се предадохме и не се продадохме. Да, понесохме много, защото битката с мафията е жестока, тя не прощава, тя разделя вътрешно, тя създава партии-двойници, тя плаща на пропагандатори, тя измисля компромати, тя очерня личности, защото не иска да позволи да има алтернатива. Пак казвам – не сме единствени ,може да сме грешни, може и пред вас да сме сгрешили. Но сме със самочувствие, че сме единствените, които в този момент можем да бъдем алтернатива на това, което се случва в България. И имаме нужда от вас”, обърна се отново към хората лидерът на БСП.

 

Тя отново благодари на препълнилите залата на Народното събрание представители на политически сили, граждански обединения, пенсионерски сдружения, на младите хора, дошли на срещата:

„Благодаря ви, защото държавата ни се намира в изключително тежко състояние. Това, което се случи в последните месеци легитимира задкулисието, върна мафията, узакони корупцията. Вместо напредък – се върнахме години назад. Битката ще бъде тежка, ще бъде неравна и иска смели хора и иска характер, иска родолюбци. И аз съм сигурна, че тук, в тази зала сме се събрали такива – за да променим реално България, да не подменяме ценностите на българския народ, да защитим историята на България, да защитим мира, да се сложи край на войните, да спасим България от хватката на корупцията, паралелната държава и задкулисието”, заяви Корнелия Нинова.

 

Тя бе категорична: „Това сме ние всички, затова сме тук – да надигнем глас на този исторически, на този паметен ден, на този светъл празник – за да се чуе гласът на онеправдани, на слаби, на незащитени и тези хора да знаят, че има партии, които застават до тях, няма да отстъпят, няма да им продадат интересите, няма да уреждат себе си, няма да гледат личния си интерес – ще се жертват в името на общия интерес, в името на България”.

„Още веднъж – дълбока благодарност, че сме заедно. Не се предавайте! Ще успеем – защото сме прави, ще успеем, защото сме българи, ще успеем, защото не се предаваме и продаваме и ще успеем, защото България има нужда от нас. Поклон, напред и победа!”, заяви убедеността си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Tagged

1 thought on “Нинова направи ляво обединение срещу статуквото

  1. Ето това е дано имате успех ще гласувам за БСП-да си направим една анкета и ние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *