Нинова обяви ще подкрепи ли ИТН и какво ще правят с Тошко Йорданов

България отблизо

Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговор и диалог. Уточнихме теми, политики, остават някои различия. Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП и получавайки мандат ще продължим разговорите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след разговорите с ИТН в парламента. 

„Повече общи приоритети имаме, по-малко различия. Не сме минали по целите си програми. Оставане на позицията против приватизация на ББР, против концесиите, искаме по-бързо уточняване на бюджета и преизчисляване на бюджета. Ние искаме да се преизчисли сега, а те искат догодина. Аз ви казвам какво имаше на нашите разговори“, обясни Нинова.

„Съгласието е принципно за преизчисляване на пенсиите, ще видим кога ще стане. Оставихме при нас да бъде инициативата за следваща среща. Ще предложим работна група, а те ще предложат експерти и започва работа“, допълни тя.

Лидерът на БСП каза, че не е отваряна тема за имена и постове, но и нито една от групите не я е поставила на масата.

„Съдебна реформа обсъдихме. Не сме по Македония и Истанбулска конвенция. В съдебната реформа имаме много сериозни сходства. Заедно установихме, че сме на едно мнение, че сериозната съдебна реформа – прехвърлянето на прокуратурата, ВСС.

Изискват обаче промяна в Конституцията. Нашата представа е за нов закон за КПКОНПИ. Ние гледаме на тази реформа като нещо много по-сериозно от това един човек да бъде сменен с друг. Поставихме въпроса пред колегите от ИТН да се положат сериозни усилия, да се спре с лобистките практики, да се промени качеството на законодателството. Срещнахме абсолютно разбиране“, обясни още Нинова.

„Ние държим много на социална политика, здравна, образование. Те имат идея за демонополизация на здравната каса, при нас това не среща подкрепа.

Затова решихме да излъчим експертни групи. Те ни дадоха възможност да предложим по политики какви групи бихме искали и да предложим експерти. Обсъдихме заедно ли се явяваме или поотделно с г-н Йорданов. Казах му, че от това ще излезе интрига, според него всичко е наред“, каза лидерът на БСП.

Тя обясни още, че разговорите към момента са двустранни, но накрая следва да се види обобщено всичко в обща рамка, което ще бъде голямото предизвикателство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *