Ново двадесет: Ето какво иска Гешев от бащата на валутния борд! Ще се смаете!

България отблизо

Прокуратурата се е самосезирала и във връзка с думите на проф. Стив Ханке за куфарчето, документите, доказващи корупция по високите етажи на властта от времето на правителството на Иван Костов.

Това съобщават от прокуратурата, пише news.bg.

В предаването „120 минути“ по БиТиВи преди две седмици се излъчи разговор със Стив Ханке, в което той посочва, че е предоставил куфарче с доказателства на президента Петър Стоянов. Ханке показа и куфарчето. Според прокуратурата „интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление.“

От прокуратурата посочват, че в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто. Те ще се преценяват за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления. От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто на проф. Стив Ханке лица, т.е. Петър Стоянов и бившият премиер Иван Костов.

От пресцентъра на прокуратурата цитират и точните думи на проф. Ханке: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *