Откриха кой е снимал Борисов, но се оказа „държавна тайна“

България отблизо

Близки, познати или съпартийци са направили снимката на премиера във вила “Секвоя”. Това коментираха експерти по сигурността, цитирани от в. Труд.

От 17 юни е възложена и вече е в ход служебна проверка, която следва да установи има ли пропуски в действията на служителите при осъществяване на техните функции по охрана на министър-председателя на Република България. Това заяви говорителят на НСО Веселин Нинов по повод на тиражираните снимки от спалнята на Борисов в държавния му дом. От НСО коментираха, че в нито един момент сигурността на министър-председателя не е била компрометирана. Едно е сигурно – каквито и да са резултатите от проверката те ще бъдат с гриф за сигурност, тъй заключенията ще се отнасят до оперативната дейност на службата и дали евентуално има пропуски по дейността им по охрана. Съгласно Приложение 1 от Закона за класифицираната информация обаче всички данни по служебната проверка представляват “държавна тайна”.

Мнение по темата дадоха бивши шефове на НСО, които са работили по охрана на държавните ни мъже и познават в детайли “мястото на пребиваване на охраняваното лице във вила “Секвоя”.

О. р. Ген.-майор Румен Ралчев: Това е опасен прецедент Гардовете на Борисов са му верни Това е опасен прецедент, тъй като по определени причини е допуснато лице до министър-председателя, което за щастие само е снимало. Не е имало друга задача, ако това изобщо е било задача. Това може и да е папарашка снимка. Трудно е да обясня, вероятно министър-председателят знае кой или кои стоят зад въпросната снимка. Не са малко хората, които му идват на гости – най-вероятно е някой от тях. Той, между другото е и ерген, така че е съвсем нормално да има хора, които имат достъп до неговата спалня. В световната теория и практика такъв прецедент не се допуска, тъй като в спалнята и не само – в личните помещения на държавните мъже, никой не може да влиза вътре. Когато напусне семейството – влиза камериерка, която почиства и с това се изчерпва. Тук явно има нарушена система на допуск, но тя не е от страна на НСО, а е допуснато, според мен, от министър-председателя. Всяка една резиденция условно я разделям условно на три – едната е служебни помещения, в която е обслужващия персонал, в другата е личните помещения на лицето, което живее там и третата част – общодостъпните помещения, където идват гости да пият кафе, да се обядва и т. н. Но екипът около министър-председателя е висококвалифициран, той е повече от 10 години с него и съмнения в него не може да има. Явно става дума за някои близки, познати или съпартийци.

Ген. Димитър Владимиров, бивш началник на НСО:

Приятелите не се проверяват при влизане. Не бързам да коментирам, но само с няколко думи да кажа, че първо трябва да се установи дали снимките са автентични или са монтаж. Второ, изключително важно: Хвърля се вината върху НСО, но там, в домовете, нито има рамки, нито има рентгени. Там се предполага, че отиват най-близки хора и приятели на охраняваното лице. А някои от приятелите не вярвам да влезе в спалнята, когато премиерът спи. Казвам категорично, че той работи от десет години с тези хора от НСО. Те са му абсолютно точни и верни. Трудно е да се допусне, че някой от служителите на НСО ще си позволи да снима. – Когато говорим за близки лица, които влизат в домовете, който се обитават от държавните глави, за тези близки лица има ли режим на допуск от страна на НСО? Какви са рутинните действия които трябва да се проведат към такива гости от служителите, независимо, че са близки лица?

– Обикновено тези лица се записват, но по желание на охраняваното лице може и да не бъдат записани и минават като близки хора, без проверки. Нали не си представяте да си поканите приятелите и да вземат да ги проверяват. Така, че там няма такава система за проверка, не се търсят записващи средства. – Т. е. близките могат да влизат с лични вещи, чанти, телефони, без да ги проверяват от охраната?

– Да, да. Всички до сега са си канили хора, които са им близки приятели и не предполагат, че близък приятел, на който му имат доверие, ще влезе вътре и ще започне да записва. Това не изключва… то с това МВР се занимава с подслушване и такива средства. – Как определяте изтеклите снимки? Това не е ли чутовен скандал? – Да, но първо казвам – трябва да се проверат какви са тези записи. Автентични ли са или са монтаж? Това е едната история. И след това да се правят анализи и да се търси евентуално, ако има нещо такова, кой е извършителят, въпреки, че е изключително трудно да се установи това нещо. – Имали ли сте през годините подобени случаи, които са ставали обект на вътрешна проверка, дори и да не са огласявани публично?  – Не, не, не!  – Това е прецедент? – Да, това е прецедент, а пък освен това, разследващи дейности не върши НСО. Има си други институции, които, ако се наложи ще си извикат професионалисти, които да установяват нещата. – Професионалисти откъде? – От МВР, например. Те си имат специални служби, който вършат тези неща. Всеки си знае прерогативите – да се върши работата от професионалисти, а не от лаици. Какво правят НСО? Какво разследват? Знаете каква е схемата на допускане до домовете, че по принцип тези хора, които отиват по домовете не са външни хора, там влизат близки хора, които не се проверяват.

Румен Радев:

Това означава риск за живота на Борисов Според президента такова нахлуване в личното пространство е безумно  “Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да отваря чекмеджета и да ги пълни с пачки.” Така президентът Румен Радев коментира пред репортери обвинението на премиера Бойко Борисов, че държавният глава го следи в Бояна с дрон. Навръх рождения си ден той посети Перник, където се срещна с кмета на града Станислав Владимиров от БСП, а след това отпътува за Кресна и Сандански. Попитан дали все пак е управлявал дрон над двора и терасата на премиера в Бояна, където Борисов и Радев са съседи, президентът заяви: “За мен това е параноя. Имам предел на фантазията”. “Управлявал съм и самолет, управлявал съм и дрон „, каза още той. Радев обяви, че най-притеснително е публикуването на снимка със спящия Борисов. “Такова нахлуване в личното пространство е безумно. Това означава риск за живота на премиера, заяви президентът. Той обаче бе категоричен, че е “крайно недостойно да се лепят петна по НСО, чиято работа е да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират”. “НСО охранява извън сграда, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. За НСО не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка за кръга от познатите си”, подчерта държавният глава. Според президента “прокуратурата е тази, която трябва да установи истината”. “Трябва да има според мен независима ескпертиза за достоверността и на аудиозаписа”, каза още президентът. “Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов – с нещата, които говори”, каза още държавният глава.

И допълни: “Брифингът вчера (четвъртък, б. р.) беше опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре този скандал да се превръща в някаква забава, някакъв фарс”, смята Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *