От последната минута: Русия разкри какво направи НАТО в Афганистан!

Свят

Народът на Афганистан никога няма да забрави прекрасната организация, наречена НАТО. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова написа позицията в своя Telegram канал във вторник.

„Струва ми се, че те също няма да забравят него и прекрасната му организация. Никога. Да перифразираме Пушкин: най-мръсната подлост е най-мръсният пример“, написа Захарова.

Повод за коментара ѝ стана вчерашното изявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.

Няма да ги забравим„, увери шефът на НАТО.

Той се закле, че съюзниците ще поддържат дипломатически натиск върху талибаните да позволят на оставащите афганистанци и техните семейства, които са работили в помощ на усилията на Запада и сега се чувстват в риск, да напуснат страната.

Само че, както е известно, Москва не вярва на сълзи, а на фактите. А те говорят красноречиво. Американските войски панически напуснаха Афганистан, изоставяйки там оръжия за 85 милиарда долара, както и хиляди афганистанци, които бяха повярвали, че САЩ носят демокрация. Вместо това, сега талибаните ги гонят на всяка крачка, за да ги убият, заради „предателството“.

Цялата страна премина под контрола на талибаните, които заявиха, че САЩ са претърпели поражение, а талибанските сили слагат край на американското военно присъствие в Афганистан.

РИА Новости съобщи, че всички ключови постове в новото афганистанско правителство, са заети от представители на движението „Талибан“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *