От последните минути! Нещо опасно се случва в Северна Корея. На прага на нова война ли сме?

Свят

Дългоочаквано затопляне в отношенията на Северна и Южна Корея е в застой.

А Англия внезапно реши да оттегли хората си от взривоопасния регион. Защо? Точно когато леко замириса на мир?

Поводът да се даде шанс за подобрение на връзките между двете страни в началото на годината е спортното събитие, което ще се проведе на полуострова – Олимпийските игри в Пьончан. Спортистите от Северна Корея ще участват на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през следващия месец. Това потвърди президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, цитиран от СиЕнЕн и АП. Атлетите на двете страни ще излязат заедно под един флаг, обяви Бах след среща в Лозана, Швейцария, на която присъстваха представители на националните комитети на двете държави и на комитета, организиращ игрите в Пьонгчанг. Северна Корея ще изпрати 22 спортисти, които ще участват в три спорта и пет дисциплини, включително обединен женски отбор по хокей на КНДР и Южна Корея, добави Бах. Другите спортовете са: фигурно пързаляне, шорттрек, ски алпийски дисциплини и ски бягане. Делегацията на КНДР ще включва 24 треньори и официални представители.

На фона на тези събития, които вдъхнаха оптимизъм, на 15 и 16 януари 2018 г. се проведе среща във Ванкувър на външните министри на 20 страни. Тя беше посветена на Северна Корея. Министрите се обявиха за запазване на натиска чрез санкци върху Пхенян, за да бъде принуден да се откаже от програмата си за разработка на ядрени оръжия. Посланието беше ясно – няма да се допусне ядрено въоръжаване на Северна Корея. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова специално не присъствалите на срещата страни Китай и Русия да спазват изцяло санкциите на ООН.

Севернокорейските ракетни изпитания застрашават гражданския въздушен трафик.

Международната общност ще продължи да налага нови санкции срещу КНДР, ако Пхенян не престане да развива ракетната и ядрената си програма. За това предупреди канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд. Пред журналисти член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ заяви, че американската армия се готви много сериозно за война със Северна Корея.

Въоръжените сили на Великобритания проучват варианти в Южна Корея как да евакуират британците в случай на война, пише вестник „Съндей таймс“.

В азиатската страна са разположени висши британски офицери, които изготвят планове за евакуацията на около 8 000 британски граждани, ако избухне война между КНДР и Южна Корея.

Офицерите, които са пристигнали в Южна Корея през октомври и са се върнали този месец за десет дни, проучват как може да се помогне на гражданите на Великобритания да напуснат Корейския полуостров.

Британски военни източници са все по-обезпокоени, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да извърши превантивни удари, за да унищожат ядрената програма на лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Анализатори вярват, че при подобен развой на нещата може да се очаква яростна контраатака от страна на Пхенян срещу Южна Корея.

Северна Корея е струпала 11 000 артилерийски единици по границата с южния си съсед, като някои са способни да ударят столицата Сеул.

ТАСС съобщи, че Северна Корея призова страните, участвали на срещата  във Ванкувър, да се замислят за последиците от действията си. В разпространеното от корейска държавна агенция съобщение се казва, че „САЩ, заедно с Канада, организираха така наречената среща на външните министри на страните, участвали в корейската война. В нея взеха участие представители на 20 държави, включително и страни, които подчинявайки се на САЩ, участваха в агресивната война против нас през 1950-1953 г.“

Пхенян определя призивите на американския държавен секретар Рекс Тилърсън за по-твърди санкции срещу Северна Корея като „бърборене“. Освен това в разпространеното становище, САЩ са обвинени в „откровен заговор с цел разпалването на нова война на Корейския полуостров“

Автор Ели Комитска,  istinata.net

 

 

 

 

 

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *