От последните минути: Тагарев обяви какво още е готов да дадем на Украйна. Дори да останем с голо небе

България отблизо

България е засилила бдителността си по отношения на риска от терористични атаки заради конфликта между „Хамас” и Израел. Това заяви в студиото на „Събуди се“ по Нова тв министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Към момента няма такива индикации в нашата страна”, подчерта той. По думите на военния министър нито НАТО, нито България планира да вземе страна в конфликта в Близкия изток.

 

„Службите ни следят как се развива ситуацията там и дали при разрастване на конфликта няма да имаме нарастване на бежанските потоци, съответно мигрантския натиск“, обясни Тодор Тагарев. По думите му, ако се наложи, присъствието на армията по границата, в помощ на Министерството на вътрешните работи, ще се засили.

Случващото се в Държавата Израел министърът описа като „проява на мащабен тероризъм срещу една демократична страна, която иска да живее в мир и спокойствие, и да се развива икономически“. „За съжаление, това е хибридна атака в най-чист вид. „Хамас“ е едновременно привидно демократично избрана сила, управляваща палестинците в ивицата Газа и в същото време – терористична организация. Отговорът срещу такива атаки е изключително сложен“, заяви Тагарев.

Най-важното за Държавата Израел в момента е да освободят заложниците. Около 200 души се предполага, че още се държат като заложници и впоследствие да елиминира това терористично ръководство, посочи министърът. Той не пожела да прави прогнози за изхода от конфликта. „Това са конфликти с такава история, че е много трудно да се направят прогнози“, каза той.

Тагарев отново открои действията на Русия като най-голям риск за страната ни и Евро-атлантическия регион. Той не скри, че Киев отново е поискал помощ от София.

„Нашите възможности от тази гледна точка са ограничени. Търсим варианти. Основно нашата помощ е с боеприпаси – в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма – това, което произвежда индустрията ни”, посочи ресорният министър.

Тодор Тагарев заяви, че страната ни няма нови системи за противовъздушна отбрана, които да предостави на Украйна, но, ако се отдаде възможност, би помогнала със старите си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *