Политолози отново скочиха на президента Радев, но ето какво прави всъщност той!

България отблизо

Президентът Румен Радев използва всяка възможност да критикува мерките и подходите на правителството в извънредната ситуация.

Но вижте, да се сърдим за предприетите мерки е все едно да се сърдим на китайците, че от тях е тръгнал вирусът. Честно казано, не виждам какво повече можеше да стори българското правителство както в здравно, така и в икономическо отношение.

Това сподели в сутрешния блок на БНТ политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

Според другия политолог в студиото доц. Татяна Буруджиева, не е нормално да има престрелки между президентството и правителството, като по думите й, никой няма полза от подобно противопоставяне.

„Българското общество е разделено на агитки, тук няма място за нормални разговори и общи решения. Ние просто се надвикваме не само в парламента, но и на улиците, на опашките… изглежда отдавна сме престанали да гледаме на институциите като източници на гаранция.

В случая имаме анархия и някакъв вид самоуправство“, допълни доц. Стойчев.

Политическият анализатор изрази и мнението, че в България човек явно трябва да бъде генерал, за да му бъде гласувано някакво доверие и да бъде взет насериозно от повечето хора.

„Умната жаба е тази, която знае къде да скача и която си знае гьола“, отговори доц. Стойчев на въпрос кой е умният в словесните престрелки между президента и премиера.

„Президентската институция трябва да вдъхне кураж на хората и много правилно насочва фокуса върху социалните проблеми. Наистина смятам, че трябва да има диалог за ефектите от това положение. За жалост народните ни представители в парламента се карат и нищо не правят.

Заседанието от понеделник беше една злост, нямаше аргументи.

Най-висшият орган на демокрацията иска да обезглави държавата, защото прецени, че чиновниците не трябва да взимат заплати, говорим за хора, които все пак имат семейства. Това си е чисто сиромахомилство“, коментира тя. ,,Всички се учим в тази ситуация и е естествено да се допускат грешки във всички посоки“, допълни в заключение Буруджиева, цитирана от информационна агенция Блиц.бг.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем накратко. Президентът не създава разделения. Той просто предлага още мерки към вече взетите от правителството. Което е добре за всички. Но, незнайно защо, правителството и лично премиерът Борисов го приемат като нападки.

Може би, защото в тази ситуация, Борисов иска да се превърне за пръв път в „герой на нашето време“. В това няма лошо, но само ако с вслушва наистина във всички мнения, както сам повтаря непрекъснато. И най-вече в мнението на президента, който изразява исканията на 60% от българското общество.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *