Полша се разбунтува и обяви: Нашата Конституция е над законите на ЕС!

Свят

Полското правителство било загубило всякакво доверие и водело страната извън Европейския съюз. Това становище беше публикувано в четвъртък от най -голямата партия на ЕС – Европейската народна партия (ЕНП) – във връзка с решение на Конституционния съд на Полша.

Конституционният съд във Варшава постанови, че нормите на конституцията на Полша имат предимство пред нормите на ЕС.

„Разбира се Европарламентът веднага се развика, че полското правителство напълно било загубило доверие, че полският Конституционен съд бил нелегитимен и поставял страната на пътя за излизане от ЕС“. Поне това се казва в съобщение на ЕНП, публикувано в „Туитър“.

Само че нито Европарламентът, нито Европейската народна партия са избрани от хората в Полша. И затова те не могат да претендират, че представляват волята на полския народ. Точно обратното. Полското правителство и полския Конституционен съд са легитимните органи, които изразяват волята на народа. А демокрация има, само когато институциите и законите на страната са отражение на волята на суверена, тоест, на полския народ. А не когато законите на страната се налагат от някакви външни сили, за които никой в дадената страна не е гласувал и дори не е чувал за тях.

Конституционният съд на Полша в четвъртък потвърди несъответствието на правилото за превъзходството на европейското право над полската конституция. Конституцията е нашият основен закон и никой не може да бъде над нея, обяви съдът.

През март, премиерът на републиката Матеуш Моравецки се обърна към Конституционния съд с искане да провери дали законите на ЕС имат превъзходството над полската конституция. Конституционният съд във Варшава обяви категорично, че полската Конституция е основният закон на страната, който е над законите на ЕС, както и над всички останали закони. Нещо повече. В полския Министерски съвет твърдят, че ЕС превишава правомощията си като се опитва да утвърди върховенството на европейското право над полската конституция. Такова нещо е недопустимо както според полското правителство, така и според конституционния съд на Полша.

Спорът се разрази, след като Европейския съд постанови, че реформата на полската съдебна система, касаеща Националния съдебен съвет, може да наруши законодателството на ЕС.

Евросъдът постанови, че ако се потвърди нарушение, върховенството на закона на ЕС налага задължение на националния съд да не се съобразява с тези нарушения.

Никой във Варшава, обаче, не признава тези решения на Европейския съд. Поляците си пазят независимостта, и също както унгарците, са единни, когато стане дума за суверенитета на Полша или за нейните национални интереси.

В България съвсем не е така. Само един пример. Правителството на Борисов купи едва шест самолета за 1,5 милиарда долара, а Индия само за 3 милиарда долара купи цели петдесет и шест военно-транспортни самолета. Който не вярва да види статията в този линк.

Толкова за това как ГЕРБ пазят националните интереси на родината ни.

После няма защо да говорим дали Борисов ни направи партньори или роби на ЕС и САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *