Порошенко: Не вярвайте на Путин, вярвайте на мен!

Свят

За българските политици, които казват, че изпращайки военна помощ в Украйна, страната ви става част от войната, имам много лоша новина. България вече е част от войната. Това каза петият президент на Украйна Петро Порошенко в ефира на bTV.

 

„Това, което прави Владимир Путин, е срещу Европа, срещу НАТО и срещу България. И в тази ситуация не е нужно да слушате мен, слушайте самия Путин. Той казва, че се бори срещу НАТО, а България е част от НАТО“, обясни бившият държавен глава.

„И защо е толкова важно сега да дадете оръжие на Украйна? Защото това е най-прекият път към мира в Европа. В противен случай ще бъдем изнудвани, изнудвани от Владимир Путин, изнудвани чрез агресия, чрез превръщането на енергийните източници в оръжие, чрез блокиране на доставките на храна, чрез заплахи, че ще бъдат поразени ядрени централи, изнудвани чрез газ, петрол и електричество“, добави той.

„В тази ситуация единственият начин да спрем това са няколко препоръки – не вярвайте на Путин и сега за тази, много малка част от българския парламент, която все още разчита на него – не се страхувайте от руският президент“, заяви Порошенко.

„Хубавите неща никога не са закъснели. Искам да отправя посланието, че най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия. Това е агресия срещу Европа и Света. Помислете върху това“, добави той.

„Това не е само помощ за Украйна, но и инвестиция за вашата българска и европейска сигурност. И бъдещето. Бъдещето на Европа, на България, съжалявам за това, в момента се решават в Украйна. А ние тук се сражаваме, плащайки непосилна цена – животите на десетки хиляди украински войници и невинни цивилни на ден в името на демокрацията, свободата, бъдещето на Европа и на България“, коментира бившият президент.

„Така че това е решение в името на единството и ние искаме да ви благодарим от цялото си сърце. Не само на народните представители в българския парламент, но и на всички българи“, добави той.

На въпроса от какви оръжия се нуждае Украйна Порошенко отговори, че най-важното за армията на Киев са противовъздушната система, антидрон системите и бойната авиация. От точно това се нуждаем, особено сега.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *