„Потресаващи удари на възмездието“: С нова тактика Русия унищожава западните ПВО системи на Киев

Свят

Продължават „ударите на възмездието“ за украинските атаки срещу граждански обекти в Белгород, при които загинаха 25 цивилни, сред които пет деца, съобщават руските Телеграм канали.

Украинските власти твърдят, че са свалили всички изпратени 35 дрона-камикадзе „Герань“, както и 72 от 99 изстреляни ракети от различен вид. Според други информации, обаче, украинската ПВО е свалила едва една четвърт от ракетите и половината дронове, като руските удари са достигнали до 90% от предварително определените цели.

Главната особеност на последната масирана руска атака се крие в това, че този път на практика цялата мощ на удара се концентрира срещу два града — Киев и Харков.

Атаката беше комплексна — първо дроновете и крилатите ракети разкриват позициите на ПВО, след което следва удар с по-бързите и точни „Кинжал“-и.

Няма съмнение, че една от целите на атаката е била „лов“ на ПВО системи и боеприпаси за тях. По непотвърдена информация в Киевска област са унищожени ЗРК Patriot, а в Харковска — две установки ЗРК IRIS-T, както и стотици снаряди за IRIS-T и NASAMS в складове в Киев.

Стратегията на Украйна за тази година, след като не успя да постигне бърза победа при контранастъплението през 2023 г, е преход към стратегическа отбрана, трупане на сили, възстановяване на икономиката и увеличаване на производството на боеприпаси. Но изпълнението на тази стратегия е възможно само в случай че небето като минимум над най-големите украински градове бъде защитено и там може да бъде развито производството на дронове и боерипаси без риска до заводите да достигне ракета или ударен безпилотник. А днес се съобщава, че епоразен огромен склад за дронове.

Задачата на руската армия е чрез масирани ракетни атаки да пробие украинската защита, включително чрез изтощаване на украинските системи за ПВО, принуждавайки ги да използват много боеприпаси, така че запасите на Украйна да бъдат изчерпани.

Затова ключовият въпрос на днешната „битка за небето“ е колко ракети още може да изстреля Русия и какви запаси от боеприпаси за ПВО има Украйна и колко може Западът да ѝ предостави в близко време. А задачата на Русия е да унищожи западните системи за ПВО и след това и военната инфраструктура на Украйна във възможно най-кратки срокове.

Резултати от „ударите на възмездието“ за терористичния акт срещу Белгород според руската страна:

В Киев и областта са унищожени:

– ЗРК Patriot,
– склад с ракети AtacMs
– команден пункт на ВСУ
– убити 9 генерали, един от тях – заместник на Залужни
– унищожени са 4 командни центъра и два хотела с наемници от Швеция, Дания, Литва и Естония
– над 78 убити военнослужещи
– около 1000 ракети за Iris T и NASAMS.

В Одеса:

– унищожени са три склада и хангар за съхранение на противокорабни ракети и установки Harpoon
– унищожени са огромен брой командни пунктове с британски и полски военни
– убити са 4 действащи офицери от Бундесвера и 7 офицери от армията на Чехия
– унищожени са 2 РЛС френско производство.

В Харковска област:

– унищожени са две установки ЗРК Iris T,
– 4 танка Gepard,
– два командни центъра и около 65 офицери.

В Крапивницкое:

– унищожен е склад с ракети Storm Shadow – над 25 ракети
– два самолета СУ-24 и ремонтна база.

Освен това, хиляди БПЛА са унищожени в Киевска, Сумска и Харковска области. Унищожени са 23 цеха за сглобяване на дронове, някои заедно с персонала, съобщават още руските военни канали.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *