Президентът Радев поиска България да се включи в управлението на порта за газ в Александруполис

България отблизо
България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и реална конкуренция.

Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни – интерконекторът, която очакваме да заработи от 1 октомври и е още едно доказателство за успешното стратегическо партньорство между Гърция и България. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

„За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за втечнен газ за България през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както и за възможностите на включване на България в управлението на порт „Александруполис“. Защото нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в този важен регион за постигането на повече стабилност и създаването на повече възможности, посочи още президентът.

Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. То е от стратегическо значение за диверсификацията. България е с приоритет, казаха още те.

Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

В разговора участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *