„Промяната“ скочи срещу Радев, не бил обединител! Ето какво му готвят!

България отблизо

„Определено имам мнение. Президентът Румен Радев търси сензация, вместо да търси обединение.

 

Неговата роля е да обединява. А когато чуваме цитати от тезите на „Възраждане“ и Кремъл, това не води до обединение.

С това ще се огранича. Неговата роля във външната политика на България ще бъде силно намалена“, това заяви в ефира на bTV Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ (ПП).

„Смятам, че това, което Министерски съвет (МС) постига и показва на международното поле, показва колко е добра позицията ма България.

Наскоро Европейската комисия (ЕК) каза, че е възможно механизма за мониторинг да отпадне. Това е израз, че това правителство и този парламент правят правилните неща“, добави той.

По думите му, въпросът за Шенген не е въпрос на технологично следене на граница, а въпрос на доверие. „До каква степен Европа ни вярва, че сме способни да борим корупцията и да задържаме мигрантите, които влизат незаконно в ЕС.

Правителствената програма, която скоро ще бъде публикувана ще даде ясен знак на нашите европейски партньори колко сериозно е България“, обясни той.

Лорер коментира и въпроса, че ще е заместник на Борисов в Комисията по външна политика към НС.

„Истинският заместник на Борисов е Екатерина Захариева. Тя е заместник – председател на външната комисия от партия ГЕРБ, но предвид забавната страна на въпроса, Борисов ще бъде обграден там от истински професионалисти и ще се справи със задачите пред него“, каза той.

Що се отнася до стачките на синдикатите, той каза, че исканията им са били за около милиард, около 800 милиона от тях са взети предвид.

Синдикатите са в изключително добра позиция тази година. Приходните агенции работят добре, има приходи в държавата, спазва се 3-процентния дефицит. Не вярвам да отговорим на всичките им искания, но две трети от тях са вече в бюджета“, каза той.

Лорер отрече обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова в задкулисие и формиране на ново управленско мнозинство заедно с ДПС.

„Не знам защо Нинова говори за задкулисие, ако нещо се случва в българската политика, откакто ПП е на сцената, това е откритото говорене. В случая нашето правителство, подкрепено от ГЕРБ, дойде с много ясна заявка – МС от ПП, изключвайки Габриел, но парламентарен контрол от ГЕРБ. ДПС също има свои председатели на комисии“, обясни Лорер.

Няма разширяване на управляващото мнозинство, каза той в светлината на това, че шеф на бюджетната комисия е от ДПС.

„И ПП, и ДБ говореха от самото начало, че за да има върховенство на закона , ние трябва да направим конституционна реформа. За нея нашите гласове не са достатъчни, не са достатъчни и с тези на ГЕБР, необходимо е и ДПС.

Към БСП сме се обръщали многократно, но не сме чули подкрепа на нашите идеи. Редно е госпожа Нинова да осмисли своите позиции по някои въпроси – членство в еврозоната, членство в Шенген, както и позицията спрямо войната в Украйна“, каза Лорер.

„Ние много ясно казахме какво искаме да постигнем за България в краткосрочен план – върховенство на закона, Шенген, еврозона, икономически растеж. Партии, които искат да го направят, се заявиха кои са. Ние направихме исторически компромис, когато казахме, че ние сме готови да управляваме с ГЕРБ.

Ние платихме политическата цена. Надеждата ни е , че колкото повече добри неща се случват в България, хората ще започнат да виждат, че този исторически компромис си е струвал.

Що се отнася до възраждане, въпреки тяхната агресивна риторика, хората не откликват на това. Имаме рязка граница на ценностите и пътя по които България трябва да върви“, продължи още той.

Лорер коментира и скандала с инхаус договорите. По думите му е могло те да бъдат анулирани от бившия министър, но сроковете са изтекли.

„Въпросът пред нас е, дали да правим нови търгове за пътища, и Варна няма да има още 10 години светни пътища. Или търсим решение, което да е работещо за България без да ощетяваме данъкоплатците.

Идеята е доста разумна, това, което е платено да се изработи по старите цени, а това което предстои, да се индексира до някъде, за да се компенсира инфлацията“, обясни Лорер.

„Концесиите са чудесен начин да се привлече частен капитал в държавата, но за бъдещи проекти. Това ще бъде чудесен инструмент за финансиране“, добави той.

„Преформатирането на служебния кабинет – това е концепция, която цели да има някаква политическа стабилност между изборите, предвид фрагментираната ситуация в българската политика, имаме избори твърде често и твърде дълги служебни правителства. Президентът се превръща в политическа фигура, каквато не е по конституция. За да може служебното правителство да работи по-добре, то трябва да бъде контролирано от парламента.

Ще се следват практиките в Европа, там парламента задава темите, по които служебният кабинет може или не може да работи“, обясни Лорер.

Ще подкрепим Димитър Радев за БНБ, но Главчев е ярко изявено политическо лице и за него ПП все още не са сигурни, разкри Лорер. Той подчерта, че шефът на Сметната палата ще е кандидатура на ГЕРБ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *