Проф. Александър Маринов: Ще има промяна в управлението на София и България!

България отблизо

Прибързано е да се обявяват Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за евентуални претенденти на бъдещ балотаж за кмет на столицата.

Обяви в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

Според него е сигурно, че балотаж ще има. В столицата десницата има власт, но няма да ѝ е лесно, защото не е в добро общо състояние, коментира той.

„Балотаж ще има по много причини. Кой ще бъде там, е рано да се каже. Прибързано е да се обявяват предизвестени участници на балотаж. Това зависи от други неща. С твърдата си електорална база в София десницата има шансове. Интригата в тези избори е в това, че много хора, които не са икономически и политически обвързани, ще решават. Нищо не е предопределено“, коментира той.

Според проф. Александър Маринов ще има промяна в управлението за София и България.

„Личностите са важни до толкова, до колкото изразяват и реализират някаква политика. Тази на Фандъкова от името на ГЕРБ е чиста партийна кандидатура, която е дотегнала на гражданите. Манолова има своята партийна биография, но последните години играеше друга роля, припомни той. Фандъкова изглежда уморена и невъодушевена, че ще участва в изборите, докато бившия омбудсман има хъс за предстоящите избори. ГЕРБ нямат друга възможност за София, но този път електоралните преимущества на Фандъкова ще работят против нея“, предупреди той.

Партиите не желаят и нямат способност да издигнат нов кандидат, който да промени статуквото, коментира още проф. Александър Маринов. На хората им омръзна статуквото и искат промяна, без да се замислят и да формулират изисквания към нея, каза още той.

„Можем да съжаляваме, че не се появи убедителен кандидат, който да покаже, че статуквото има алтернатива в най-пълния смисъл на думата. Смятам, че подобни кандидати нямат желание да бъдат издигани от партиите. Те не желаят да се променят. Издигането на сериозен кандидат от такъв тип, означава голяма промяна в политиката, а не просто ново лице“, каза той.

Според проф. Александър Маринов хората, които имат власт, не носят отговорност за това, което са направили или не са. Проблемът за промяна на статуквото е голям и се поставя на масата, заради местните избори. Една такава промяна би значела цялостна промяна в мисленето, отчитане на проблемите на обществото и поемане на реална отговорност. Според него ако местната власт е болна, не работи добре и не се ползва с доверието на хората, то цялата система е болна.

Местната власт е основата на демокрацията, обясни той и добави, че у нас тя е агонизираща поради ниска икономическа жизнеспособност на голяма част от общините, поради силната им зависимост от централната власт и грубите политически пристрастия при разпределението на ресурсите, както и мафиотизирането й. По думите му всичко това води до липса на доверие на хората в нея./Епицентър/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *