Проф. Боян Чуков: Москва показа на САЩ и ЕС, че се провалиха!

Свят

За четвърта поредна година експертът по национална сигурност и между народни отношения Боян Чуков бе единственият представител от България, който присъства на ежегодната Конференция по международна сигурност в Москва.

Срещата традиционно се организира от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Както винаги, заяви проф. Чуков, на ежегодната Конференция по международна сигурност в Москва имаше много участници от всички континенти. Присъстваха над 1000 делегати от 111 страни и седем международни организации. В Москва бяха пристигнали 77 официални делегации, 55 държави бяха представени от своите министри на отбраната.

От руска страна към европейците бяха отправени няколко важни предупреждения. Обърнато бе внимание, че тези държави, които дислоцират на своя територия елементи на американската ПРО, рискуват да станат първите обекти, които ще бъдат поразени от руските бойни средства. Генерал-лейтенат Виктор Познихер, първи зам.-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия, заяви: „Разполагането на противоракетни средства около нашите граници създава мощен ударен потенциал на САЩ за възможно нанасяне на внезапен ракетно-ядрен удар по Руската федерация“. Той добави: „Чрез развитието на глобалната система за ПРО, САЩ всъщност се стремят да получат възможност да нанесат мълниеносен удар“.

Русия вече е предприела адекватни мерки против глабалната ПРО на САЩ чрез въвеждането на въоръжение на ракетните комплекси с повишени възможности за преодоляване на тази система като „Сармат“ и „Авангард“. По отношение на България трябва да се има предвид, че американските противоракетни системи Иджис вече носят бойно дежурство в съседна Румъния. Появата на американски есминци в Черно море допълнително усложнява обстановката в нашия регион. Всеки кораб на САЩ в черноморската акватория може да носи на своя борд от 30 до 80 крилати ракети Томахоук. Американските кораби на ПРО, оборудвани със системата Иджис редовно плават в Черно море. Като на всеки кораб с ПРО могат да се намират по 30-80 крилати ракети.

Доста конкретен и откровен по военному бе Сергей Шойгу: „Неконтролируемото и неограничено разгръщане на противоракетни системи подкопава доверието, стимулира надпреварата във въоръжаването. Това е особено актуално на фона на излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег“. Руският министър на отбраната подчерта, че „излизането на САЩ от Договора по ПРО показва, че развитието в дадената сфера е насочено към сдържането на Русия и Китай“. Шойгу подчерта: „Стремежът Русия да се представи като основна заплаха за Запада стана доминанта в политиката на НАТО. Това е принципа „сам си го измислих – сам си повярвах“. Тоест „сами си измислихме руската заплаха – сами се плашим с нея“.

Анализът на изказванията на конференцията показва, че натрупването на конфликтен потенциал в различни части на света е основна тенденция. Активизират се замразени конфликти. Формират се нови огнища на потенциални въоръжени противостояния. Проблемът за нас, европейците, е, че американците разгръщат обекти на ПРО в Европа. По този начин на съюзниците се прехвърлят част от задачите по защита на континенталната част на САЩ от удара на балистични ракети. По-ясно казано, американските съюзници се превръщат в заложници на решенията във Вашингтон по отношение напъните на САЩ да нанесат ядрен удар по РФ.

Биеше на очи почти символичното участие на страните от НАТО и ЕС, чиито представители на предишните конференции бяха повече. Преди конференцията, САЩ призоваха държавите, които гравитират в тяхната орбита, да бойкотират мероприятието. Колективният Запад бе представен само на ниво експерти.

В замяна на това участниците от Азия, Африка и Латинска Америка бяха много повече от предишни години. Не е учудващо, че както винаги китайците присъстваха масово във всички панели на конференцията и на възможно най-високо ниво. Навсякъде се виждаха високопоставени официални представители на Иран, Индия, Пакистан, Виетнам, Лаос, Сингапур, Сирия, Монголия, Йордания, Египет, Судан, Малайзия, Северна Корея, Южна Корея, Казахстан, Филипините и др. Африка също присъстваше изключително мощно на конференцията. Сред участниците бяха Камерун, Конго, Судан, Намибия, Централноафриканската република, Алжир, Ангола, Република Гвинея, Египет, Зимбабве, Камерун, Република Конго, Мали, Мадагаскар, Мозамбик, Намибия, Нигерия, Уганда, ЮАР и др.

За мен бе любопитно да установя, че Латинска Америка имаше много мощно присъствие. В залата имаше достатъчно кубинци, венецуелци и никарагуанци. Но и представителите на Мексико, Бразилия, Боливия, Уругвай, Аржентина, Чили, Парагвай и други не бяха по-малко.

Балканите както винаги бяха представени най-ярко от Белград. На високо официално и експертно ниво. Останалите балкански страни бяха представени на експертно ниво. Румънците имаха двама експерти, които присъстваха на мероприятието. Че даже и един кипърец. Гръцкият ми колега също беше на линия. На конференцията от името на САЩ присъстваше Харлан Улман, старши съветник в Атлантическия съвет във Вашингтон, бивш военноморски офицер. Той бе един от военните експерти, участвали в разработването на операция „Шок и Ужас“ в Ирак. На официалния прием при откриването на конференцията Харлан Улман не бе обект на особен интерес от страна на участниците. Явно времената се променят.

Основните теми на конференцията бяха военните опасности и заплахи в съвременния свят и сигурността, последствията от разгрома на Ислямска държава в Сирия и Ирак, „цветните“ революции и хибридните войни, противоракетната отбрана и разполагането на оръжие в космоса, военното сътрудничество в сферата на международното миротворчество, Северна Африка, тероризмът и незаконната миграция, новите подходи и военното сътрудничество, регионалните аспекти на сигурността в Азия, Африка и Латинска Америка.

Имах честта да бъда поканен да се включа в обсъждането на темите за хибридните войни и „цветните“ революции. Тези теми са изключително актуални в момента. Залата беше препълнена с желаещи да чуят дебатирането. Бихме могли докладващите да ги разделим на две групи. Силно и абстрактно теоретизиращи и абсолютни практици-реалисти. Кубинският и сръбският представител например пряко посочиха САЩ като задкулисен играч, който организира „цветни“ революции, хаотизира неудобните на Вашингтон държави-жертви и сваля правителства. В моето изказване посочих болезненото излизане от еднополюсния виртуален свят, който бе изграден от глобалния хегемон. В този свят основният закон беше: „Като говориш с мен, ще мълчиш“. Светът излезе от виртуалната конструкция, която бе градена в продължение на години от медии като CNN. Днес важи мисълта на Козма Прутков: „Ако на клетката на слона видиш табелка „бивол“, не вярвай на очите си.“ Все по-малко са тези, които вярват на глобалните медии, които президентът Тръмп нарече „мерзки и лъжливи“. Самото понятие „хибридна война“ е „семантичен локум“. Можеш да го разтягаш, както си пожелаеш.

В арсенала на хибридната война влизат всички невоенни „оръжия“, които могат да измислят хората. Конфликтите в нея са „течни конфликти“. Тоест, те нямат определена форма и могат да преминават от един в друг. Хибридната война има политически, икономически, културни, исторически, спортни, дипломатически и всякакви други проекции. Тя може да бъде водена и под благородния лозунг за борба с корупцията. Например, след като корумпираш управляващите в дадена страна, започваш да преследваш селективно само тези, които са се отклонили от правилната посока на зададения предварително геополитически вектор. Ако управляващите не слушат, моментално външният фактор организира цветна революция.

На Балканите в последно време много често започнаха да се провеждат „цветни революции. Щом някой се доближи до руските енергийни проекти, просто „изгаря“. Активизират се „окупационните войски“ в лицето на чуждите НПО-та, спецназът в лицето на платеното „гражданско общество“, подсилено от футболни запалянковци, и за кратко време страната се хаотизира, а управляващите, които са сбъркали правилната геополитическа ориентация, набързо си отиват. В неформални разговори експертите спокойно обсъждат технологиите на хибридната война, но не са много тези, които се осмеляват да излязат от коловоза на медийния свят, създаден от глобалния хегемон.

С моите балкански колеги в неформални разговори стигнахме до единодушното мнение, че у нас, в България, след оповестяване на идеите за АЕЦ „Белене“ и втората тръба на „Турски поток“ отново върви „цветна революция. Естествено със същите местни актьори и външни кукловоди. Най-интересното е, че хибридната война се води срещу врагове, противници, неутрални, приятели, големи приятели, съюзници, че даже и стратегически съюзници. Стига само нарочената държава-жертва да сбърка правилния геополитически вектор на еднополюсния свят.

Нашите югоизточни комшии също усетиха това, още когато се завихриха преди години събитията в парка „Гези“ и на площад „Таксим“ в Истанбул. Хибридната война е нещо много коварно. Насилието в нея може да се модулира. Да се разтяга във времето. Например с прилагането на икономически санкции. Коментатори говорят, че хибридната война не води до летален край на хората, но не е така. Погледнете Венецуела. Хора умират в болниците, бебета в родилните домове. Гладът в резултат на икономически санкции също убива, но разтеглено във времето. Въобще, „хибритизирането“ свидетелства само за промяна в характера на войната, но не и на нейната същност./epicenter.bg/

istinata.net

Tagged

1 thought on “Проф. Боян Чуков: Москва показа на САЩ и ЕС, че се провалиха!

  1. Браво професор Чуков! Казвате истини, които всички други премълчават!!! Надявам се все повече и повече българи да започнат да казват истината за световния жандарм САЩ !!! А що се отнася до самата наша Родина България, считам, че тя вече 30 години е колония на САЩ и поради тази причина тук се прави само това, което е изгодно за господаря!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *