Проф. Витанов: В България Ицета – Мицета бърникат държавата, а Русия неутрализира ВСУ

Свят
Кратка информация за политиката и войната за 13 март 2024 г.
Като огледнем по света нищо неочаквано. Чичо Дончо и дядо Джо събраха необходимите гласове и се засилват към президентските избори в САЩ. Да не забравяме обаче, че дядо Джо е на години, а на чичо Дончо могат да му въртят мръсни номера. Тъй, че, там ни чакат интересни събития.
При закучената война в Газа е интересно какво мислят жителите на Израел. А те предпочитат чичо Дончо за президент на САЩ и военния министър Ганц за министър-председател на Израел. Рамазанът не се очаква да е много мирен и в Израел и в Газа и в Ливан. Хутите родължават да си стрелят по американските кораби в Червено море. Това е новата реалност. Светът полека се потапя в насилие.
Пинчер-бауцарите ни докараха трудни времена. Трудните времена следва да докарат свестни хора, които да разкарат пинчер-бауцарите.
У нас. При книгата за Япония стигнах да ви разказвам за Втората световна война и генерал Тожо Хидеки. Всъщост, големият японски герой там е адмирал Исокору Ямамото, който прави японския флот толкова силен, че успява да нанесе удара при Пърл Харбър. Ямамото е този, който опитва да реши основния логистичен проблем на Япония – голямото растояние между суровините и заводите чрез силен флот, който да охранява логистичните пътища. Не се получава – Ямамото загива в саморетна катастрофа през 1942, а без него японския флот губи в морското сражение при Мидуей. Логистиката е нарушена и Япония губи войната, въпреки планините от храброст и саможертва. Но това не приключва периода на експанзията. Започва нова експанзия – този път – икономическа. Основите залага Йошида Шигеру. Доктрината Шигеру осигурава на Япония достъп до суровините и страната е готова за икономически скок. Трябва само благоприятна ситуация. И се явява “дар от боговете” – Корейската война. Япония става основен логистичен център за американската армия. И растежът започва. За славните години на японски растеж до края на Студената война е поговорим утре.
Караме нататък.
Едуард Лутвак или Лютвак – добре познатият на хълма с козичките експерт. Че как няма да е познат, като е съветвал Роналд Рейгън. Отлично, бързо се сетихте, за кого иде реч. Както видяхте, крякащите юрдечета щяха да си седят и да се чешат, кой ли бешИ тоя, дето Витанов ги занимава с него.
Така. Както също отбелязахте, бях тръгнал да ви занимавам с книгата на Лутвак – Стратегията. Логиката на войната и мира. Но щом познахте, за кого иде реч, ще превключим коментарите към другата му книга – Държавният преврат. Практическо ръководство. Започваме
Едуард Лутвак (ден 3)
… Маркс и Енгелс са писали много за революцията, но почти нищо, за технологията на извършването и..…
Това не е от Лутвак, но показва, защо ви занимавам с него.
… Ключови за осъществяване на държавния преврат са две последствия от развитието и укрепването на държавния апарат: ясното разграничаване между държавния апарат и политическото ръководство на страната и фактът, че подобно на много крупни организации, държавният апарат има ясна бюрократично структура с ясни вериги за взимане на решения. Различието между бюрократа като държавен служител и бюрократа като личен слуга на управляващия – е явление относително ново …
Относително ново за демократичните режими. Но какво всъщност ни казва Лутвак? Необходим е силен държавен бюрокатичен апарат с ясни вериги за взимане на решения. Този държавен апарат обаче може да се превърне в слуга на управляващия, ако управляващия е силен и кадърен. Ако управляващият обаче е некъдърен, държавният апарат може да се превърне в господар на управляващия.
Какво е у нас. Силен държавен апарат с ясно изразени линии на взимане на решения? Е имаше такъв – при бай Тошо. Сега няма. Разни Ицета-мицета бърникат държавата, тъй както си бърникат из носа. Резултат – слаб държавен апарат, неясни линии на взимане на решения. Логично – зад Ицетата-мицетата стоят други, които са заинтересовани от слаб държавен апарат. И тези бдят да не би по управленските йерархии да се издигне някой, който добре познава Лутвак. И като така, властта в България става лесна плячка на хора като тези от хълма с козичките например, които знаят Лутвак наизуст.
Закон на Витанов: Не е луд, които знае Лутвак наизуст и го прилага, луд е който позволява на Ицета-мицета да му бърникат държавата.
Малко разсъждения за бъдещето. Ще се оправили скоро българският държавен апарат. Гледаме, кой то бърника. Ицета-мицета. Следователно няма да се оправи. Виждате ли – не съм ви коментирал и една страница от книгата на Лутвак и вече стана интересно. А как се нарича традицията бюрократичният апарат да издърпва властта от управляващия? Нарича се конфуцианска традиция. Затуй, някога китайските императори много са ги обучавали, как да държат бюрокрацията в подчинение, цели книги има по въпроса. Ма-а-а-а, Витанов, ти и това ли знаИш? ЗнаИ, Витанов, знаИ, след книгата за Япония, Витанов пише книга за Китай.
Международна тема днес – войната в Украйна.
Какво става там? Идат президентски избори и наблюдаваме жалки опити да им се повлияе. Опитите за превземане на село в Русия са неуспешни, баят украински войници бяха избити. Имаме опити за масирани атаки с дронове на обекти на руска територия. Добре като идея, нищо като резултат. Руската бойна и икономическа машина си стои, украинските ресурси се изтощават. Месомелачките пак заработиха – украинските бевъзвратни загуби рядко са под 1000 човека на ден. Тона са 7 бригади на месец. Фон Молтке неумолимо приближава – като изчезне армията, изчезва и територията.
Да помислим малко логистично. Украйна профитираше от евтиния руски газ и от големия руски пазар. Сега това го няма. И населението намалява и се очаква, след края на войната да избягат още. Това са тежки проблеми и никакви пиар-акции във връзка с президентските избори в Русия няма да ги решат.
Както знаете, очаквам активни действия в центъра на фронта – покрай Работино. За руснаците там посоката е Днепропетровск, за украинците посоката е Азовско море. Три украински корпуса заминаха там по време на Големия юруш. Явно, поука не е взета, защото украинците мъчат да съберат сили там за нова атака. Гледаме. Отдавна съм ви писал – акълът на един генерал идва, когато му свършат резервите. Да добавя – ако изобщо има някакъв акъл, който да дойде. Ако няма – опимпилясвяме резервите и после бягаме на запад.
Е, има да гледаме интересни събития. Накрая – да погледнем нашия пинчер-бауцариат. А-а-а-а, да, Украйна побеждава и ще победи злите ватници, ще си върне териториите и репарации ще получи. Да-а-а-а-а, да. Нищо ново. Приятно гледане на “експерти” по телевизията. И да не се повредите от смях, като се появят и “експертките”. Те разбира се, за Едуард Лутвак не са и чували, та затова пращят от “експертиза”. Бръкнат в носа и извадят оттам “анализ”.
Е, стига по това за днес.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 596 дни.
19 месеца са 580 дни. 19 месеца валидност. Броячът върти. 20 месеца са 612 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 699 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 699 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знаете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на март. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 699 дни, тогава ще ги взема на сериозно.
За грипа – спирам с прогнозата. Вълната си заминава, съвсем според прогнозата.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
Автор проф. Николай Витанов, Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *