Проф. Витанов: Борисов върви по лош път, а Русия настъпва

България отблизо
Кратка информация за политиката и войната за 12 март 2024 г.
Като погледнем по света нищо неочаквано. В САЩ проблемите не изчезват, по южните граници си е все така напрегнато. Тази година демократите имат да защитават доста места в Сената, може и да изгубят крехкото си превъзходство там (2 гласа повече, един от вицепрезидента).
В Израел Нетаняху продължават го сърбят ръцете да нападне Рафа. Хизбула изстреля 100 ракети към Северен Израел. Затягането на войната се отразява зле на имиджа на Нетаняху.
Американците стрелят по Хутите. Хутите стрелят по корабите в Червено море. Ето ви го новото ежедневие.
У нас. Книгата за Япония продължава да се продава добре. По съдържанието, бяхме стигнали до руско-японската война. След нея японските амбиции към континентална Азия се засилват. Япония окупира Корея, след Първата световна война изгражда силен флот, основан на самолетоносачи и между двете войни откъсва доста територии от Китай. Стигат чак до Монголия, където японската армия е спряна при езерото Халхингьол. Тук възниква основният логистичен проблем, забавящ по-нататъшната японска екпанзия – Япония е бедна на суровини и суровините трябва да се докарват от колониите. Логистичните пътища са дълги и уязвими. Има силен флот, който да пази тези комуникации, но има и друг силен флот в Тихия океан, който може да развали логистичната сметка и това е американския флот. Това предполага сблъсък в Тихия океан между Япония и САЩ. Прочутият японски адмирал Ямамото се готви за този сблъсък, като същевременно знае, че Япония няма да може да издържи повече от 2 години в голяма война. Това е ситуацията, когато генерал Тожо Хидеки идва на власт и решава да се пробва късмета.
Караме нататък.
Добре известният на хълма с козичките експерт (ден 2)
… На война, лошият път може да се окаже най-добър, именно защото е лош. Противникът може де не се грижи много за охраната му и може съвсем да го остави без охрана..…
Лошите пътища, оставени без охрана. Подход за опитни хора. И понеже не го виждаме това, да речем в българската политика, заключаваме, че много опитни хора в нея няма. Но все пак има такива, които използват лошите пътища, за да притискат противниците си. Един такъв е Бойко Борисов, който след последните избори избра лош път към властта. При него обаче този избор беше не от стратегически съображения, а просто защото беше притиснат от обстоятелствата. И тъй, той върви по лошия път, надявайки се да спечели. Резултатът обаче е някакъв такъв никакъв. Лошият път не води до предимство – той поддържа живота на едно друго образувание, натикано отвън в българския политически живот.
Каква е причината? Пътят е лош, но е добре охраняван. Тия от хълма с козичките не са прости. Нали виждате, как съм ви представил този, чиито идеи разглеждам. Ето, защо, докато Борисов върви по лошия път, той няма да постигне особени резултати, защото лошият път е добре охраняван. Това е положението.
Международна тема днес – войната в Украйна.
Какво става там? Наблюдават се опити, украинската армия да атакува руската логистична мрежа на територията на Русия. Поради невъзможност да се върви по добрия път на Големите юруши (на успешните големи юруши, де) е избран лошият път на атаките с дроновае при предположение, че руснаците не охраняват добре този лош път. Това, както се досещате е грешка. Украинските ядове с руските дронове са много по-големи отколкото руските ядове с украинските дронове. Очаква се засилване на руските дронови атаки, като отговор на вървежа на украинската армия по лошия път.
Но да помислим малко. Украйна върви по лошия път, не защото е избрала да върви по него, а защото е притисната от обстоятелствата. Пушечното месо намалява бързо, последните резерви са хвърлени в момента да удържат ситуацията покрай Авдеевка. Няма украинско артилерийско и въздушно превъзходство. Преди дни руснаците думнаха наведнъж две противовъздушни системи “Пейтриът”, което показва, че тактиката на подвижната противовъздушна отбрана на украинците се проваля. Остават дроновете. Но понеже руските ресурси са доста по-големи, скоро тук ще има дронове ужас от руска страна. И този лош път е добре охраняван и вървенето по него няма да доведе до успех. На американците това им е ясно и както виждате, помощта за Украина спря. Забъркаха кашата и оставят англичаните и европейците да вадят горещите въглени от огъня. Следва ли да ги обвиняваме? Не – могат, праят. Въпросът е, нашите пинчер-бауцари защо се навират да вадят въглени от огъня с голи ръце? Абе, не бързай, изчакай, върши си работата тихо – друга политика трябва тук, казва Витанов. Не-е-е-е, моля другарко, моля другарко, аз да извадя въглените от огъня с голи ръце, аз,аз,а-а-а-аз! Тъпанар с тъпанар – мисли си моля другарката – пък хайде, ще го пуснем да вади въглените, пък поле ще го помилваме по главичката, сертификатче ще му дадем и снимка пред хлоратора ще му направим. Ще го стимулираме значи, пък после пак да тъпанарее, когато дойде време за вадене на следващите въглени от огъня.
И тъй, гледаш резултата – въглените извадени от огъня, работата свършена. Моля другарката доволна – интересите и реализирани. Пинчер-бауцарите стискат зъби от болка, че кожата на ръцете им е яко опърлена. При това бягат по ъглите, че моля другарката ги е нахендрила да се разправят с баба Меца. Весела картинка, нали? Весела, от гледна точка на моля другарката. Жалка картинка, като гледаш пинчер-бауцарите.
Е, стига по това за днес.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 595 дни.
19 месеца са 580 дни. 19 месеца валидност. Броячът върти. 20 месеца са 612 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 698 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 698 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на март. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 698 дни, тогава ще ги взема на сериозно.
За грипа – спирам с прогнозата. Вълната си заминава, съвсем според прогнозата.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
Автор проф. Николай Витанов, Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *