Проф. Витанов: Пропадналият политически проект реве колко е хубав, а руската армия продължава настъплението

България отблизо
Кратка информация за политиката и войната за 02 април 2024 г.
Подготовката на представянето на на книгата за Япония е в пълен ход. Виждате официалната покана от издателството. Заповядайте на 10-ти април. Книгата е налична по големите книжарници както в София, така и извън София – Helikon, Orange, Ciela. Трябва да са заредени вече. Има я и онлайн например в book.store.bg, bookspace.bg, store.bg и други. Просто напишете – Япония за напреднали в някоя интернет-търсачка като Гугъл и ще ви излязат местата откъдето може да се намери онлайн.
Представянето ще бъде в Големия салон (зала “Марин Дринов”) на Българската академия на науките, което е в сградата на Централната администрация на БАН до паметника на Цар Освободител и срещу старата сграда на Народното събрание.
Питате за господаря Туранага от филма „Шогун“. Истинското му име е Токугава Йейясу. Във филма го виждате в последната четвърт от живота му. Но и останалата част от живота му е много интересна.
Баща му е владетел на провинцията Микава в централна Япония и умира, когато е на 23 години. Така,
Такечио (както се казва Токугава тогава) остава сирак на 7 години. За да оцелее провинцията му, става заложник най-напред при клана Ода в провинцията Овари и после при Имагава в провинцията Суруга. В Суруга си намира добър учител – будисткия монах Сесай, който го учи на будизъм, стратегия, тактика и билкарство. Това с билкарството е интересно. Благодарение на него Токугава успява да надживее големите генерали от края на периода Сенгоку. Накрая остават двама от тях – прочутият Курода Канбе – генералът, който докарва Хидейоши на власт и Наое Канецугу – генералът на Уесуги. Това определя и тактиката на Токугава. Той жени дъщеря си за сина на Канбе и така си осигурява мощна подкрепа в западна Япония. Понеже Уесуги не го долюбват, а армията им е мощна, Токугава старателно ги заобикаля и вместо да се бие с тях, тръгва към Секигхара където го чака опитният в интригите, но не токова опитен във военните дела Ишида Мицунари (името му във филма е малко по друго). Утре ще ви разкажа още.
Още у нас.
Контрапревратът си върви. Да видим какви ще са резултатите от канчебоя от хълма. Пропадналият политически проект, който не можа да направи преврата, сега ще се пробват да го реанимират с цветна революцийка (да се готвя паветните шкембеплющачи) и с опит за фалшификации на изборите. Гледайте 3 неща – кой ще е министър на вътрешните работи, кой ще е министър на електронното управление и кой ще е министър на финансите. Това ще ви подскаже много.
Караме нататък.
Едуард Лутвак (ден 15)
…Когато държавата е бедна и неустойчива, богата и добре организирана компания за добив на полезни изкопаеми или за производство на селскостопанска продукция може да е голяма сила в тази страна независимо от това, дали избягва властта или се стреми към нея. На практика, такава компания почти винаги е принудена да се намесва в политиката…
И тъй, тук Лутвак ни говори за ролята на бизнес-групировките в политиката. Колкото по-неразвита е страната, толкова е по-голямо влиянието на компаниите за добив на суровини и на селскостопанските компании. Такова влияние го има и у нас. Ако забележите, добивът на природни изкопаеми (особено на драгоценните метали) отдавна е продаден на чужди фирми. Какво друго да чакате от наведения български елит. Набили са му главата в земята, тъй, че да я орат с носа му и са му взели добива на полезни изкопаеми. Селскостопанските групировки също са силни. Там има друга игра – селскостопанските субсидии от Брюксел. Но се намесват в политиката, нали така. И понеже не сме съвсем неразвита държава – идваме до бизнес – кръговете. Те силно влияят върху политиката, поставяйки една или друга марионетка на властови позиции. Марионетките трябва да реализират интересите на кръговете, а не тези на народа. Това създава напрежение, но решението е просто – след като марионетката се изхаби, тя просто се заменя с друга. Получава се държава в държавата. И който планира преврат, казва Лутвак, трябва да има поддръжката на такива структури.
И сега въпросът – а имаха ли от пропадналия политически проект поддръжката на достатъчно такива структури, за да направят успешен опит за преврат? Отговорът е -не. Те представляваха интересите само на една икономическа групировка и затова срещнаха голяма съпротива. Това бе забелязано отдавна от Витанов, който честичко употребяваше думите аматьори и пропаднал политически проект. Ами ето защо – Лутвак полека започва да ви го обяснява.
Международна тема днес – войната в Украйна.
Какво става там?
Ами какво става. Става, каквото ви е прогнозирано. Руската армия настъпва полека, без да бърза. Безвъзвратните загуби на украинската армия са към хилядарка на ден, там има големи проблеми с пушечното месо (точно според прогнозата, че от началото на 2024 ще почнат такива) и с техниката (точно поред прогнозата, че системите на пациента ще започнат да се спират). Сега гледайте, как чичо Сам ще спре безвъзмездната помощ и ще почне да дава заеми. Очаквано – Украйна ще се набълбука със заеми и тежко и горко на това, което остане от нея. Западните аналитици говорят за възможност за голямо поражение на Украйна през лятото. Тия, които четете тия сводки никак не се чудите. И западните аналитици и Витанов са чели военните сметки по едни и същи книжки, като почнете от Ланчестър и вървите към сегашните дни. Нормално е да прогнозират едно и също. Въпросът е, щом Витанов и чичковците от ЦРУ прогнозират едно и също, то какво правим с крякащите шадраван-юрдечета и диван-генералчетата, дето всеки ден губят битката с купата с пуканки, но пък крякат ли крякат? Много просто – като видите такъв, сменете канала и го пратете да спечели барем една победа срещу купата с пуканки на дивана.
Не случайно ви писах за украинските загуби. Руските са в пъти по-малки. И то се вижда. От едната страна имаме ловеж на мъже по улиците, а от другата страна няма такова нещо. Кристално ясно е коя страна има проблеми с пушечното месо. Кристално ясно е, коя страна има проблеми с техниката. И какво да очакваме. Проблемите ще продължат. И количествените изменения ще преминават в качествени. Тоест, руската армия ще заема още украински територии. Числеността на руската групировка в Украйна нараства, украинската отбрана изтънява. Приближава се моментът на по-сериозно скъсване на фронта. Писах ви вече, че заради големите водни прегради то най-вероятно няма да е на юг покрай морето, а ще е по на север – там е последната отбранителна линия Константиновка – Славянск – Краматорск. Руски пробив там означава директна заплаха за Харков.
И тъй април дойде. Тук ви се излага линията на Витанов. Официалната Априлска линия ви се лее от телевизиите. Коя е правилната линия, скоро ще се види. А коя е правата линия? Е как – всяка крива, успоредна на Априлската линия е права. И тъй, приятно гледане и слушане на кривите прави линии, успоредни на официалната Априлска линия. Така, линията на Витанов не е права според официалните мерки. Ама е правилна.
Толкоз за днес.
Я накрая, а хвърлим едно око и на Ковида, който се държи така, както ви е предсказано.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 616 дни.
Броячът си върти. 20 месеца са 612 дни. 20 месеца валидност.
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 719 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 23 месеца валидна прогноза. 24 месеца са 731 дни. 24 месеца са и 2 години. Както виждате, броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 719 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знаете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на април. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 719 дни, тогава ще ги взема на сериозно.
За грипа – вълната си замина, съвсем според прогнозата. Няма нужда от по-нататъшни прогнози.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
May be an image of 1 person and text that says "проф. николай к. витанов покана издателство "скорпио" най-учтиво ви кани на официално представяне на книгата „япония за напреднали" с автор проф. николай к. витанов на 10 април 2024 г., сряда, от 18 часà в з—алa „проф. марин дринов" в централната сграда на бан на ул. 5،" ноември" № 1, до пл. „народно събрание" очакваме ви! ще бъде интересно! япония за напреднали"
Всички реакции:

Anuta Valkanova, Emil Kostadinov и 473 други

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *