Проф. Витанов разкри: Остатъците от украинската армия се крият из жилищните квартали! Загубите им са огромни!

Свят

От известно време има интересно развитие, започва своя нов анализ за войната в Украйна проф. Витанов, украинската армия обстрелва села на руска територия. Това засега е по-скоро в категорията пропагандни действия, отколкото да има някакъв ефект да сковава руски военни части.

Интересното е, че стрелбата не е по военни обекти. Ще кажете – стрелят по каквото могат. Така е, обаче ангелският им имидж се срива. Обстрелват цивилни обекти.

2. Струпването на войски в източна Украйна. Има раздвижване.
Вчера руснаците превзеха малък, но стратегически важен град близо до Северодонецк. Ако украинците не успеят да запушат пробива, там ще се оформи котел. Неголям, но твърде неприятен. Очевидно контролът над Изюм от страна на руснаците води до разтягане на украинските отбранителни линии и прави отбраната там чуплива.

Да видим какво ще стане в следващите дни.

Нищо добро не се очаква. Западните журналисти казаха вече, че в Северодонецк и в градовете около него украинската техника е натъпкана в жилищните квартали. Сандвичите са готови. Следват тежки разрушения.

3. Украинската краматорска групировка няма да отстъпи.
Идват тежки сражения при Авдеевка и Краматорск. С вероятност за котли там. Зеленски упорства. Следват десетки хиляди убити.

4. Питате за техническото пречупване. Тогава просто трябва да четете какво пиша.
Останалото от украинската армия се крие из жилищните райони, за да не бъде унищожено. Загубите в техника са грамадни. Основният въпрос тук е – може ли украинската армия да организира голямо контранастъпление.

Отговор – ако можеше, да го е направила. Следователно доставките от чужбина все още не могат да компенсират загубите. Има и проблем – складовете на запад не могат да се изпразват до безкрайност. А войната изисква употреба на голямо количество оръжия и материали всеки ден. Руснаците имат. Въпросът е кой как разбира техническото пречупване.

Има си и тест за това – ако украинската армия издържи масивната употреба на тежка артилерия и голямокалибрени оръжия от страна на руснаците, значи не е технически пречупена. Да видим.

5. За слабите точки на големите отбранителни райони вече ви писах. Ама то било мобилна и динамична отбрана. Тъй, де, ако имаш достатъчно гориво да си движиш техниката. Ако обаче рафинериите са ти съсипани, няма как да организираш динамична отбрана. Отбраната ти става статична и се превръщаш в прекрасна цел. Това тръгва да става покрай Краматорск. И когато отбраната изтънее, следва пробив и котел. Махни армията оттам – казват западните съветници на Зеленски. Не, няма да я махна, казва той. Рискът е огромен – ако краматорската групировка на украинската армия бъде разбита, се отваря дупка в украинската отбрана чак до Киев.

6. Идеологическото подковаване. Пропагандните машини и на двете страни се справят добре да държат съответното население в правилното психически състояние. То не е и много трудно да се направи. И действа докато жертвите и разрушенията станат толкова много, че народът прогледне. Тогава почва да възниква революционна ситуация и въпросът е как ще се подави тази ситуация. Засега това с лютата омраза към врага работи. Но когато войната свърши и стане ясно, че възстановяването ще отнеме десетилетия, тогава ще дойде въпроса: „Чакайте бе, защо беше всичко това?“ Няма да се размине без вътрешнополитически сътресения в Украйна.

7. На българския идеологически фронт промени няма.

Няма, защото вътрешнополитимеските неща изтласкват идеологическата борба и пропагандата към вътрешнополитически теми. Опитите за митингуване в подкрепа на Украйна отшумяха. Знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщина. Бездарна организация, направена набързо. Резултат – мижав. Трудно се прави пропаганда във времена на вътрешноикономически проблеми. Пътят на пропагандните идеи към съзнанието на обикновения човек е надумкан с препятствия, които го спират тези идеи далеч преди да стигнат, че и да проникнат в съзнанието. А каквото не проникне в съзнанието, си заминава. Нали така.

8. Хайде стига за днес. Помним Бисмарк:
– лъже се много покрай войната
– на каквато и трева да сте, мечката няма да влезе в обратно в бърлогата тъй както си мислите
– наденичките не стават за мезе за ракия

Ето и още нещо от Бисмарк, като повод за размисъл
– Една страна може да бъде управлявана и с лоши закони, но с добри чиновници.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *