Проф. Пламен Киров: Този парламент удари дъното! Остава само да се смеем

България отблизо

„48 депутати ще могат да инициират референдум по важен въпрос – дали има голям гаф в новия Изборен кодекс, чрез който ще може да се случат още по-абсурдни законодателни неща в България?

Да, има някакви намерения, но като че ли подобен текст е абсурдно да бъде приложен на практика. Глава IX на настоящата Конституция е много категорична как се изменя и основният закон, и ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова конституция, се лъже“.

 

Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Нова тв..

 

Припомняме, че вчера изненадващо депутатите от мнозинството приеха в последния момент решение, с което чрез референдуми може да се променя конституцията, територията и държавното управление на страната, да се отхвърли непосредственото действие на конституцията и предимството на международното право пред националните закони. Това означава, че включително с референдум може да се зачертае самото Велико народно събрание от българската конституция.

 

Тази поправка мина през преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс по настояване на ОП, а ГЕРБ го приеха от страх, за да не оттеглят патриотите подписите си под скандалния проект за нова конституция.

 

Проф. Киров е категоричен, че поправката няма да остане в този си вид в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

 

Дали поправката е противоконституционна – може би ще има сезиране на Конституционния съд, прогнозира Киров пред Нова телевизия и предположи, че по този текст вето ще наложи и президентът Румен Радев.

 

„Тези хора успяха да профанизират патриотичната идея. Като че ли този парламент е ударил дъното и оттук-нататък може само да се забавляваме какво ще прави в оставащите му няколко месеца“, добави проф. Киров.

 

Бившият конституционен съдия е убеден, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) и подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е мисия невъзможна, а целта на продължаването на процедурата цели единствено удължаване на мандата на правителството и парламента, както и избягване на служебен кабинет.

 

Проф. Киров не очаква БСП и ДПС да променят позициите си да не подкрепят проекта, което го обрича на невъзможност да получи нужните вече 160 гласа за свикване на ВНС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *