Проф. Светлана Шаренкова: Паметникът на Съветската армия ще пребъде, а русофобите – не!

България отблизо

Всеизвестни на столичани са проблемите на София – корупцията, нагласените обществени поръчки, „ремонта на прескъпите ремонти”, презастрояването, грабителството на монополите „Топлофикация” и „Софийска вода”, мръсният въздух, лошото здравеопазване, липсващите места в детски градини и училища и т. н.

Тук не коментираме битовата престъпност, бездомните кучета, задръстванията, „ножицата” между богатия център и бедните крайни квартали, породени през последните десетилетия заради неолибералния модел на пазарна икономика.

Но на управляващите не е изгодно да се говори за реалните проблеми на столичани, а вниманието да се отклонява с измислени теми.

Такава тема е тази за съдбата на Паметника на Съветската армия в София.

И по която с призиви за премахване на паметника се изказват идеологически зомбирани и крайно некомпетентни кандидат-кметове.

Вярно, че езикът на крайния антикомунистически и русофобски реваншизъм се налага не само в София, но и от Брюксел, където евродепутатите фалшифицират историческата истина, обвинявайки Съветския съюз за началото на Втората световна война!?

Жалки са опитите да се изтрие от паметта на човечеството ролята на Съветски съюз и Червената армия в съюз със САЩ, Англия, Франция за победата над фашизма. СССР даде над 27 милиона свидни жертви, преживя години на лишения и разруха, а после без чужда помощ извървя епопеята на трудно, но героично следвоенно възстановяване. Тези истини се знаят и помнят!

Само след броени месеци Европа и светът ще отбележат 75-ата годишнина от победата над фашизма, а по този повод в Москва на Червения площад ще се съберат водещите световни лидери. Със сигурност дотогава ще се инспирират всевъзможни истерични русофобски провокации и фалшификации. Но те няма да успеят, защото не е възможно да се манипулира колективната памет на цели народи, на целия свят.

Но да се върнем на Паметника на Съветската армия в София!

Той не само е държавна собственост, но е и важна част от междудържавните отношения между България и Русия – страна, с която ни свързва вековна дружба, обща религия, писменост, славяно-православен цивилизационен модел, човешки и духовни контакти.

А и много инвестиции, стратегически енергийни и икономически проекти. Подобна провокация срещу българо-руските отношения в момент, в който Русия се утвърждава като един от основните фактори в новия многополюсен свят, ще е вредна преди всичко за България.

На фона на изкривения общински дебат и на опитите за ново разгаряне на демодираната русофобия най-разумно звучи идеята на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова, която предложи софиянци да дадат вота си за и против паметника на референдум. Така той не само ще бъде решен веднъж завинаги, но решението ще получи още веднъж ясна представителност.

А какво е мнението на софиянци, личи от социологическите проучвания, които от години показват, че мнозинството от тях приемат Паметника на Съветската армия и не желаят неговото премахване!

А на тези, които продължават истерично да провокират опити за премахването му, можем да напомним думите на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски, който съветвал русофобите, ако не харесват паметника, просто да не минават покрай него. Защото, ако всеки нов обществен строй ще събаря паметници, днес например нямаше да я има и Триумфалната арка в Париж…/epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *