Първа версия за покушението срещу Фицо, проговори сина на атентатора ВИДЕО

Свят

Опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо е извършен по политически причини. Това съобщи телевизионният канал TA3.

Премиерът Фицо бе прострелян близо до сградата в Хандлова, където се провеждаше гостуващо заседание на кабинета на министрите на страната.

Политикът бе ранен в корема, ръката и крака. Получил е и кръвоизлив в коремната кухина, който лекарите се опитват да спрат.

По данни на министъра на отбраната на страната Роберт Калиняк, Фицо още се бори за живота си. По думите му, ситуацията е много сложна, а операцията продължава вече 3 часа и половина.

„Здравето му е в голяма опасност, ситуацията е лоша„, обяснява той.

Телевизия ta3 успя да получи видеозапис на мъж, който беше задържан от полицията след убийството на премиера Роберт Фицо. Кадрите са направени преди разпита му.

Aktuality.sk се свърза със сина на заподозрения стрелец. Той е шокиран от ситуацията. Той потвърди, че бащата притежава законно оръжие.

„Нямам абсолютно никаква представа какво е възнамерявал да прави баща ми, какво е планирал, защо се е случило“, каза той.

На въпрос дали е имал омразни отношения с председателя на Смер, той отговори: „Ще ви кажа следното – той не е гласувал за него. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса.“

Мъжът отрече баща му някога открито да е споменавал за нападение или убийство на политик.

Той отрече и 71-годишният мъж да е психиатрично болен. „Може да е имал късо съединение, не знам“.

Заподозреният е писател опозиционер. Издал е няколко стихосбирки. През 2016 г. работи за частна охранителна служба. Тогава самият той става жертва на нападение в търговски център в Левице. В ранната вечер в магазина влязъл по-млад мъж, очевидно под въздействието на наркотични вещества, и го нападнал.

През 2016 г. предполагаемият нападател се срещна с организацията „Словашки наборници“, което е документирано със снимки. Оттам го определят като писател и колумнист на страницата си в социалната мрежа Фейсбук, публикуват негови текстове. В тях той критикува мигрантите или държавата и изразява обществена подкрепа за организацията.

Словашките наборници са нерегистрирана паравоенна организация с връзки с екстремисти и проруска ориентация. През 2022 г. организацията преустановява дейността си.

Заподозреният се обявява против насилието

Aktuality.sk се свърза и с дългогодишния познат на убиеца, с когото заедно основаха движението „Срещу насилието“.

„Това беше партия, която основахме срещу всякакво насилие, мисля след инцидента, при който филипинец беше пребит до смърт“, казва мъжът, който също е съсед на заподозрения и също така е популяризирал литературните произведения на атентатора.

„Да, той притежаваше законно оръжие, тъй като работеше като пенсиониран шофьор на SBS. Когато го набиха в службата преди години, го снимах. Но не мисля, че днешната случка е свързана с този случай”, допълни познат на заподозрения.

„Изобщо не исках да повярвам, дори когато имаше снимки, но бяха отзад, бях шокиран от това, което се случи днес. Но не искам да го съдя. Никога не се е изразявал така, понякога можеше да коментира какво правителство не харесва, но това е шок.“

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *