Руската армия разби подземен команден щаб на ВСУ, от него не остана нищо

Свят
Руската армия унищожи щаба на обособената тактическа група „Соледар“ на украинските въоръжени сили в село Александро-Калиново и от него не остана нищо.
По потвърдена информация този щаб е координирал действията на подразделенията на украинските въоръжени сили в посока Артьомовск. Военнослужещите от тези части се опитваха да върнат Артьомовск под контрол и атакуваха позициите на руските въоръжени сили в района на Клещеевка.
„Щабът се е намирал на няколко десетки километра от фронтовата линия, извън обсега на руската артилерия. За унищожаването му помогнали мощните авиационни бомби FAB-1500, които наскоро се появиха на въоръжение в руските Въздушно-космически сили.
След като бъдат пуснати от самолет, бомбите са в състояние да прелетят 50-70 километра и да поразят точно целта“, каза източникът.
Според журналисти, от щаба не е останало нищо. В момента се разчистват развалините. Съобщава се за около 50 убити украински и чужди военни. Ранените са откарани в Жешов, Полша, откъдето ще бъдат разпределени за лечение в болници в страни от НАТО.
Управлението на подразделенията на въоръжените сили на Украйна в момента е нарушено, показват разузнавателни данни и видеозаписи от разузнавателни БПЛА.
През август украинският президент Владимир Зеленски посети Соледар.
„В интернет се разпространява видеозапис с резултатите от пристигането на Зеленски в подземния команден пункт на украинските въоръжени сили, който беше буквално отворен като „консервена кутия“. Ударът е нанесен с планираща бомба ФАБ-1500 по командния пункт на тактическата група на Въоръжените сили на Украйна „Соледар“, разположен в село Александро-Калиново.
„Голям брой офицери от ВСУ, какно и чужди инструктори бяха убити, почти цялата посока на бойните действия в Донецка област беше обезглавена. Появяват се все повече съобщения за поразяване на вражески щабове и комуникационни центрове чрез планиращите фугасни авиационни бомби, което свидетелства не само за уменията на руските пилоти, но и за блестящата работа на руското разузнаване“, пише военният кореспондент Юрий Котенок. .
Журналистът Дмитрий Стешин говори за възможностите на бомбата FAB-1500.
„Щабът на Соледарската обособена тактическа група беше прекрасно прочистен с бомба FAB-1500. Щабът е бил дълбоко под земята и здраво бетониран, затова западните съветници и техните слуги са се чувствали в пълна безопасност, както във филма „Небесен охлюв“. Но…се случило невъзможното и щабът бил напълно унищожен от руската авиация.
Сега нека поговорим за фугасно авиационните бомби FAB-1500. Пускат се от изтребителите Су-34М или Су-35С.  Тези бомби са модернизирани през 21 век – добавен е единен модул за планиране и корекция. Между другото, не е било възможно да се постигне необходимата точност веднага. Но сега бомбата може да бъде пусната от височина до 12 хиляди метра, на десетки километри от целта. Въпреки това планиращата бомба достига целта с невероятна точност и гарантирано я унищожава. Тези бомби са по-мощни дори от хиперзвуковата ракета „Кинжал“ и много по-евтини“, отбелязва журналистът.
Според военни експерти от Южния фронт, „това е най-голямата загуба на команден състав, която Украйна някога е преживявала на фронтовата линия“.
Автор Велимил Георгиев, Фейсбук

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *