Разкриха мистерията с жената и двете деца, нападната от протестиращите. Юристи и граждани открехнаха завесата за случилото се

България отблизо

Жената, която е замесена в инцидента с протестиращите пред Румънското посолство в София, е минавала през служебния вход на полицейското управление, където е дала показания. Тя не е записана в дневника официално, което е нарушение.

Също така на жената не е взета проба за алкохол и наркотици, което трябва да стане при такъв инцидент. Това каза Полина Велчева, адвокат на един от задържаните протестиращи по bTV, но в студиото не стана дума за прекомерната агресия на клиента й и дали на него са му били вземани проби за алкохол и наркотици.

Защитничката разкри кой е клиентът й. Той се казва Георги Георгиев, по професия е готвач.   Адвокатката естествено продължи с нови детайли раздухваната из медиите на мейнстрийма версия, че основната вина за инцидента носи д-р Елена Мицева, чиято кола беше потрошена от протестиращите.

Според юристката, жената с колата първо е спряла, после е продължила през колело, а пред автомобила е имало паднало момиче. Протестиращите пък не са знаели, че в колата е имало деца. Към гласовития хор на обвинителите на нападната от протестиращи в блокадата на Ситняково майка с две деца, се присъедини и Иво Беров. В обширен пост във Фейсбук той хвърли тежки обвинения срещу нея. „Да караш кола, дори съвсем бавно срещу хората и да ги избутваш е абсолютно недопустимо. И нямаш право да ги газиш дори когато те нарушават закона.“, пише той.

„Мога да разбера, че една жена е ядосана, че не са й издържали нервите, че е решила по този начин да потърси правата си, че тя също протестира по неин си начин… Но да тръгнеш да защитаваш правата си излагайки на опасност собствените си деца, или пък чуждите – това вече е неестествено. Това е извращение някакво“

Ти нямаш право да ги газиш дори когато те нарушават закона. И това, че си карал бавно и само леко си ги избутвал не е никакво оправдание, защото при това леко избутване можеш неволно да дръпнеш крака си от съединителя и да нараниш някого. А можеш да минеш и през крака на някого дори при лекото избутване. И тук за никаква самозащита не може да става и дума – не те са те нападнали, не те са дошли при теб, ти си отишла при тях, търсейки правата си. Как, между другото ? С газене, показване на среден пръст, закани и предизвикателства ? Както и да е…

Накрая най-важното – децата.

Протестиращите спряха да удрят по колата веднага след като разбраха, че вътре има деца.

Мога да разбера, че една жена е ядосана, че не са й издържали нервите, че е решила по този начин да потърси правата си, че тя също протестира по неин си начин. И на мен ми се е случвало да изперкам при някое задръстване и да псувам наред всичко и всички, но съумявам все пак да потисна желанието си за по-ярки изяви. Като при онези задръствания на Околовръстното, например, които се дължат на вечни едни ремонти.

Но да тръгнеш да защитаваш правата си излагайки на опасност собствените си деца, или пък чуждите – това вече е неестествено. Това е извращение някакво.

И тя много добре знае, че ги излага на опасност. Можеше да позагуби малко време за да се прибере по околни пътища. Можеше да помоли протестиращите да я пуснат заради децата. И можеше да потърси помощ от полицията, пак заради децата. Нищо подобно обаче тя не направи.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *