Румен Овчаров: Въпросът е дали рафинерията ще проработи с новия петрол или ще гръмне, и евтиният бензин ще стане просто мираж?!

България отблизо

Тепърва в цените на горивата ще усещаме ефекта от отказа от възможността да купуваме руски нефт на все още ниски цени. Ако напълно се откажем от евтиния руски нефт, цените ще се увеличат, а компенсации няма да има. Защото няма да има нефт, който да преработим в бензин.

А като няма бензин икономиката загива. Заедно с хората.

Това обясни пред БНР Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и бивш представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“.

Той уточни, че причината за увеличението на цените на горивата в България сега са покачените цени на петрола на световните пазари, а не отмяната на дерогацията за внос на руски петрол. За нея още е рано. Забраната за купуване на евтин руски петрол ще усетим в космическите цени на бензина, но не сега, а след няколко седмици.

Според него увеличението на цените на горивата сега ще бъде минимум с 20%.

„Но първият проблем, ако въведем забраната за внос на руски петрол, е дали въобще рафинерията ще може да работи, на каква мощност ще може да работи, по какъв времеви график ще идват новите доставки, ще бъде ли възможно да направят точно тази смес, която е възможна да бъде преработена, или ще се направи авария и ще се лишим и от рафинерията“, изтъкна Овчаров.

Бившият представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“ изказа съмнение, че „атаката срещу рафинерията има цел, която не е чисто икономическа или чисто политическа“:

„Просто искат да изгонят руснаците от рафинерията в Бургас“. А че това ще останем без бензин – на никой от управляващите влъхви не му пука.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *