Румен Радев: В страната се вихри спекула, която институциите не виждат!

България отблизо

Президентът Румен Радев алармира, че „в страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти“.

„Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи. Искам и да призова всички онези българи, които в момента спекулират: Грозно е на гърба на здравето и на трагедията на други хора да се печели! Призовавам ви, не го правете. Не е достойно“, подчерта държавният глава.

Можем да излезем от тази криза само обединени“.

Призовавам отговорните институции да не се насажда страх и паника, призова президентът Радев. „Информацията е важна, за да избегнем паниката“, подчерта Румен Радев.

„Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни, но можем да направим така, че животът на хората да бъде защитен.

Според Радев, ефект от въведените мерки има, защото България задържа кривата на разпространение на вируса доста ниско, така че здравната система да може да поеме всички случаи. Той призова да се осигурят предпазни средства за болниците и лекарите, като посочи, че в София и Пловдив има недостиг.

„Всякакви оценки се чуват, всякакви коментари. Има създадена организация. Министерският съвет ръководи тази операция с допълнително изградени структури. Изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства за нещо, което никога преди не сме имали в такъв мащаб и не сме изграждали мерки и действия по такъв начин“, продължи държавният глава. И благодари на всички българи, които „все повече се вслушват в инструкциите на Националния оперативен щаб и изпълнителната власт“.

Важни са мерките, които трябва да се вземат. Те да бъдат ефективни и пропорционални на заплахата, както и добре планирани. Спазва се и социална изолация, и дистанция. Съзнанието у хората, според мен, е налице. Остава да решаваме и други важни и неотложни проблеми“, изтъкна президентът Радев.

Държавният глава обаче подчерта, че не бива да се получава така, че да се демотивират лекари и медицински специалисти.

„Приемаме и строги мерки за лекари, които отказват да изпълняват своята хипократова клетва, но трябва така да направим, че преди да накажем медицинските лица, да бъдат осигурени както трябва – с лични предпазни средства, инструкции и алгоритъм на работа, за да не демотивираме медицинските работници“, посочи Румен Радев. И даде пример, че дори в столицата недостигат маски и предпазни облекла.

„Ясно е, че България, както и много други държави не сме били подготвени за криза от такъв мащаб: дезинфектанти, предпазни материали. Не е само при нас, а почти навсякъде. Прекрасно е, че индустрията ни е запазила потенциал и той се разгръща, даже може да изнасяме“, посочи Румен Радев, цитиран от Епицентър.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *