Румен Радев даде НАРЕЖДАНЕ на Борисов! Ето какво очаква президентът!

България отблизо

Вчера, в интервю за Българската телеграфна агенция, Румен Радев заяви категорично, че за последните 10 години Борисов загроби три стратегически енергийни проекта и с тях възможността България да стане енергиен център на Балканите.

В Русия, продължи президентът, има воля за връщане на доверието, взаимното уважение и равноправния диалог между нашите две страни. Затова, сега само от Борисов зависи да поправи грешката си. И да подпише договорите, които ще направят България стратегически важна страна на Балканите.

Знаем, отчита Румен Радев, че има проблеми в отношенията между Европейския съюз и Русия. Знаем, че тези отношения са напрегнати. Но русофобската риторика на някои български политици не допринася за развитието на диалогът с Москва.

Към такъв диалог, между другото, се стремят все повече и то големи и влиятелни европейски държави. Защо ние да сме изключение?

Аз тръгнах за срещата в Москва, добавя държавният глава, с ясното съзнание за силната обремененост от тежки и разрушителни политически декларации. Включително и от сегашното мнозинство. Нека не забравяме, че именно то, обяви миналата година, Русия за заплаха. А всичко това влияе негативно на нашите отношения.

Нужно ли е да споменавам изобщо опитите за пренаписване на историята? Особено в частта за Руско-турската освободителна война, към която Русия е много чувствителна?

Затова мисля, продължава президентът, че в условията на това тежко политическо наследство, моята визита бе важна крачка за възстановяване на доверието. И за изграждане отношения на равноправие и взаимно уважение между нашите две страни.

Някои депутати от ГЕРБ заговориха, припомни Румен Радев, че Москва показала пренебрежително отношение към мен. Това абсолютно не е вярно. Срещата продължи три часа. И то в присъствието на Владимир Путин и най-влиятелните руски министри – на енергетиката, на икономиката, на промишлеността и търговията.

Може би отношението щеше да бъде пренебрежително, ако след срещите, президентът Путин бе казал довиждане и се бе обърнал да си ходи. А стана точно обратното. Той ме покани за среща наистина на четири очи. Без преводачи, без асистенти. И тази среща продължи 40 минути.

Така че, този въпрос, продължи президентът, трябва да се зададе по-скоро към правителството. Защото то неофициално търси контакти с Москва. А официално я обяви за заплаха. И то съвсем неотдавна.

Нещо повече. През годините видяхме, посочи държавният глава, че правителството не придава голямо значение дори на подписаните договори. Нееднократно сме свидетели на това, че то както ги подписва, така се и отмята от тях.

Затова вече платихме стотици милиони евро неустойки за провалените от сегашното правителство договори.

Въпреки цялата тази, изключително трудна вътрешна и външнополитическа ситуация, добави Радев, беше много важно да се възстанови доверието. И това беше моята основна цел.

Затова аз наистина пожелавам на правителството да оползотвори тази атмосфера на доверие и взаимно уважение, която се създаде по време на моето посещение.

И тук въпросът, обобщава президентът, не е само за трите стратегически енергийни проекта. Става дума за много повече. Ние трябва да се откажем от истеризацията по отношение на Русия. И да престанем да губим, докато другите печелят и се настаняват на пазарите в Русия, които ние отстъпихме сами.

Ние трябва трайно да се настаним на огромния руски пазар. Защото там си има ниша запазена само за нас и нашите прекрасни стоки. И защото това във висша степен отговаря на нашите национални интереси.

А най-важното, което ние, политиците, трябва да направим, е да спрем да пренебрегваме интересите на българския народ и на България. Само тогава страната ни ще просперира, бе категоричен президентът Румен Радев.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged