Румен Радев: Новите мерки срещу COVID-19 са пожарни и закъснели. Бюджет 2021 е неадекватен и ни въвлича в дългове!

България отблизо

Бюджет 2021 е разоряващ, нереалистичен и неадекватен.

 

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, след като взе участие в церемонията по вграждането на темелния камък на новостроящия се храм „Свети Пимен Зографски“ в столичния район „Изгрев“.

Следващият кабинет ще бъде поставен в неблагоприятна ситуация – празна хазна, фалирали домакинства и бизнеси, нулеви реформи и социални напрежения, защото приходите в този бюджет няма от къде да дойдат, а социалните разходи ще бъдат спрени. Приходите към бюджета няма откъде да дойдат, а социалните разходи неминуемо ще растат. Този бюджет ни въвлича в дългове при все по-неконкурентна икономика. „, коментира Радев.

 

Никой президент не е налагал до този момент вето на държавния бюджет. Той е инструмент на правителството. Трябва да има разум за това какво ще стане със страната.

Новите мерки са пожарни и закъснели – не само здравните, но и икономическите, и социалните мерки. Използването на тази криза за ПР, води до загуба на човешки животи. 10 години лекарите и медицински сестри напускат страната, няма реформи, а НЗОК се точи. Лятото се пропуснаха важни действия, каза държавният глава.

Когато се налагат здравни мерки, трябва да има и пакет от икономически и социални мерки, припомни президентът.

„Българите умират не заради коронавируса, а заради липсата на организация в болницата, лошото качество на живо, профилактика и блокирането на други опасни болести. Десет години лекарите и медицинските сестри напускат страната, здравната каса се източва, нула реформи, закриват се общински болници. И сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните.

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на системата и заради отказ на достъп до здравеопазване. Хората умират от лошо качество на живот и от блокиране на лечението на други, не по-малко опасни заболявания. Апелът ми е да спазваме мерките ,за да разтоварим колкото може нашите лекари и медицински сестри „, разкри Румен Радев.

Нека да спазваме мерките, за да опазим живота на лекарите и близките ни и разтоварим здравната система, апелира държавният глава.

 

Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма. Премиерът използва конституцията, за да спечели още някой месец на власт с една цел-те да правят изборите по тяхната система. Но това, които става в парламента, е скандално в една правова държава.

 

Никъде в българската конституция не пише, че президентът дължи обяснение на външния министър за прието и отхвърлено предложение за посланик. Държа да изпращаме утвърдени и доказани дипломати. Работил съм политическата квота да а свалим от 35 процента на под 20 процента. България не просто трябва да изпраща посланици в българските посолства, а хора, които да отстояват българските интереси и да помагат всячески на българския бизнес.

Правителството излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа към Северна Македония за членството и в ЕС. Сега управляващите се сетиха, че трябва да пазят национални ценности. Нека изчакаме да се уталожат емоциите, за да имаме открит разговор, каза Радев.

Президентът се срещна и с протестиращи граждани от район „Изгрев“, които му обясниха за поредният проблем със строеж в близост до детска градина.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *