Румен Радев разби ДБ и каза защо не е подписал декларацията за Украйна!

България отблизо

„Политици, които тласкат България към война, дължат отговор на българите чий интерес обслужват“, това заяви пред медиите президентът Румен Радев, който е на посещение в Прага. „С пълна убеденост не подписах декларацията за Украйна. Това означава въвличането ни във война с Русия“, добави президентът.

Президентът коментира и позицията на „Демократичната България”, които заявиха, че първият законопроект, който ще внесат в 48-ото НС, ще е за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, и осъдиха решението му да не положи подписа си в декларация срещу противозаконната анексия от Русия на територии на суверенна Украйна.

„Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза, „Демократична България” бърза да тласне страната ни във войната още преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст работиха за самите реформи и интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна“, каза президентът.

„Трудно за вярване е, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с откровени лъжи и манипулации. С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО. Ще работя срещу въвличане на България във войната“, заяви Румен Радев.

Не е коментирана военната помощ за Украйна, за да има помощ Европа трябва да има потенциал. Когато говорим за санкции, няма да допуснем такива, които да увреждат икономиката и енергетиката на България. Мога да ви споделя притеснението на много лидери, че ако Европа не успее да овладее високите цени, тази криза може да прерасне в социална“, заяви президентът.

Радев коментира и обсъждания таван на цените на газа в ЕС.

„Таван на цените на газа е тема, която само се дискутира в момента. Да, има желание да се справим с ценовата криза, но тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми. Лидерите препоръчаха на ЕК за следващия съвет на 20 октомври комисията да предложи стъпки така че да бъдат овладени цените, така че да има реформа на европейския пазар за газ“, поясни Радев.

Лидерите на страните от ЕС заседаваха в Прага, тъй като Чехия в момента председателства Европейския съвет.

По отношение на изборите държавният глава добави още, че ще предостави на партиите достатъчно време, за да обсъдят принципите и приоритетите си, така че да излъчат редовно правителство и да има парламент.

„Очаквам от партиите да поставят на първо място интересите на гражданите“, подчерта Радев.

 

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *